De aannames over zzp’ers in het onderwijs zijn hardnekkig. Zodra men inziet dat zzp’ers niet de dure, maar juist de goedkoopste oplossing zijn, volgt al snel de aanname dat het hen ontbreekt aan “betrokkenheid”. Daarna roepen tegenstanders dat zzp’ers niet meebouwen. En als ook dat is weerlegd, blijft vaak nog het verwijt over: “ze pikken alleen de krenten uit de pap”. Daarom onderstaand overzicht. Inderdaad, het onderwijs profiteert meer van de zzp’er dan andersom. Een win-winsituatie dus.
De organisatorische voordelen bij zzp-inzet
Iedere organisatie heeft een flexibele schil nodig. In het onderwijs bedraagt die nog geen 5%, terwijl dit in andere sectoren zelden onder de 15% ligt — ook niet bij de overheid. Deze flexibele schil biedt adem- en ontwikkelruimte binnen het kernteam, wat bijdraagt aan het behoud ervan.
De kwalitatieve voordelen bij zzp-inzet
Bevalt de kwaliteit niet, dan neem je eenvoudig afscheid. De praktijk leert echter dat de kwaliteit juist vaak uitstekend is, omdat dit het visitekaartje is van de ondernemer.
De wervende voordelen bij zzp-inzet
Het onderwijs wordt weer aantrekkelijk voor de stille reserve, die zo loondienst een tweede kans geeft — zonder dat het onderwijs hoeft te investeren in campagnes, poules, interne mobiliteit, enzovoort.
De financiële voordelen bij zzp-inzet
-
- De zzp’er werkt zonder overhead. Via FlexOnderwijs besparen zzp’ers het onderwijs jaarlijks — ten opzichte van commerciële bureaus — bijna 4 euro per Nederlandse burger. Een besparing die goed van pas komt met de aankomende bezuinigingen.
- De zzp’er werkt via een landelijke pool. Dus geen kosten voor huisvesting, poolmanagers of doorbetaling bij ziekte en verlof. Ter indicatie: een onderwijsloket voor Amsterdam kost minimaal tweemaal zoveel als de kosten aan FlexOnderwijs voor het hele land.
Plan een belafspraak voor meer informatie