Veel gestelde vragen

Het snelste antwoord op jouw vragen vind je hieronder.

Worden mijn vacatures ook gedeeld op social media?

Nee. Omdat er ongeveer 20 aanvragen per dag binnenkomen hebben we een betere oplossing. Alle zzp’ers die overeenkomen met het profiel van de aanvraag krijgen een melding dat er een aanvraag open staat. Zo voorkomen we ook spam vanuit bureaus richting de scholen.

Waarom eerst op flex kijken en dan pas een bureau bellen?

Zzp’ers bij een bureau zijn ook op Flex te vinden. Deze bemiddelingskosten kun je eenvoudig besparen zonder op kwaliteit in te leveren. Het stukje onafhankelijkheid is eveneens een reden om eerst bij Flexonderwijs te kijken en dan pas een bureau te bellen. Je voorkomt overnameboetes en contactverboden en behoud de btw-vrijstelling. Link naar blog

Hoe kan FlexonderwijsEigenBeheer nog goedkoper zijn?

Voor een vast bedrag per maand beschikken over software voor werving, selectie en administratie betekent dat besturen onbeperkt gebruik kunnen maken zonder meerkosten. Sterker nog, hoe meer besturen meedoen, hoe lager het maandtarief per bestuur (lees ons teruggavebeleid (link))

De zzp'er doet niet alles wat de loondienstcollega wel doet …

Dat klopt. Het mag namelijk niet van de wet DBA. Wel is het mogelijk de zzp’er in te zetten voor de opdrachten die de collega in loondienst liever overdraagt. Het is ook mogelijk de zzp’er als interim in te zetten, in dat geval is overleg over de ‘overige taken’ mogelijk. Het voordeel van zzp’ers? Tijdelijk, zonder overhead, vanuit hulpvraag

Waarom vergoedt het vervangingsfonds zzp'ers niet?

Volgens het Vervangingsfonds komt dat omdat de zzp’er zonder tussenpartij geen SNAkleurmerk (link) heeft. Omdat dit voor zzp’ers onmogelijk is, is flex regelmatig in overleg met het Vervangingsfonds om een oplossing te vinden. Het voordeel daarbij van de zzp’er zonder tussenpartij is dat hij de school vaak minder kost als de oplossing dien wel deels vergoed wordt omdat de prijzen via de bureaus vaak x zo (Hoeveel x zo hoog? Graag invullen! hoog liggen.

Is zzp een blijvende beweging/ontwikkeling?

Ja. Daarom is het de kunst om niet afhankelijk te zijn van deze inzet, maar de zzp’ers in te zetten vanuit hun flexibiliteit, zodat de loondienstcollega’s in loondienst willen blijven. Inval voor uitval.

Heb ik voor langdurige inzet meer of minder kans dan bij losse dagen?

De meeste zzp’ers bieden hun diensten aan vanuit flexibiliteit. Vragen met betrekking tot langdurige inzet hebben daarbij minder kans. Over het algemeen hebben aanvragen die tijdig worden gedaan de meeste kans!

Hoe lang blijft een vacature online staan?

Zolang als de opdrachtgever aangeeft. Komt er een match uit, dan sluit de aanvraag automatisch.

Kan ik voor meerdere locaties een account aanmaken?

Dat kan zeker. Voor deze vraag hebben we zelfs flexeigenbeheer (link) opgezet. Overzicht en controle middels gemak.

Kan ik de zzp'er vragen een proefles te geven?

Uiteraard. Een proefles is echter wel een opdracht, dus de zzp’er zou van te voren kunnen aangeven hiervoor een uurtarief te rekenen. Doorgaans worden zzp’ers niet gevraagd een proefles te geven, omdat er ook gekozen kan worden voor een opdracht voor 1 dag zonder verplichtingen voor de lange termijn.

In welke situatie kan ik flexonderwijs gebruiken?

Je kunt Flexonderwijs voor verschillende doeleinden inzetten; kortdurende ziektevervanging, langdurige ziektevervanging, zwangerschapsvervanging of voor het verlagen van de werkdruk bij het kernteam.

Mijn bestuur wil niet met zzpers werken, ze verbieden het zelfs.

We horen dit vreemd genoeg weleens. De vraag is waarom het niet mag. Gaat het om de kosten, dan is juist de zzp’er de goedkoopste oplossing omdat je hiermee de overhead bespaart. Gaat het om werkgeversgezag, dan is de vraag te stellen of het om gezag vanuit de opdrachtgever boven onderwijskwaliteit gaat. Is men angstig dat de loondienstcollega (ook) zzp’er wordt, dan is het eenvoudig op te lossen door de zzp’ers enkel vanuit de hulpvraag van het kernteam in te zetten.

Hoe zijn de diploma's en VOG in te zien?

Op de profielpagina van de zzp’er is te zien welke documenten ze hebben geupload (incl groen vinkje als dit gecheckt is). Vanuit privacy-oogpunt is Flexonderwijs niet degene die inzage verleend. Wel kun je met een druk op de knop de zzp’er vragen deze gegvens, via het systeem, met je te delen. Alle zzp’ers kunnen via flexvog.nl eenvoudig een vog (op hun kosten) aanvragen.

Hoe kan ik opdrachten plaatsen?

Na inloggen zie je in de bovenste balk de knop “aanvraag plaatsen”. In anderhalve minuut is de aanvraag verstuurd en binnen 24 uur ontvang je reacties van zzp’ers die beschikbaar zijn. De aanvraag blijft de overige periode zichtbaar voor zzp’ers die zich later aanmelden.

Wat moet ik als school doen als de vacature is vervuld?

Bij de reactie staat de knop “overeenkomst voorstellen”. De rest wijst zich vanzelf. Je kunt ook handmatig de aanvraag sluiten.

Zijn er kosten verbonden aan het plaatsen van vacatures?

Nee. Wel ga je akkoord met het gebruik van de administratietool tegen kostprijs.

Zijn zzp'ers/freelancers duurder dan loondienst?

Wanneer de zelfstandigen ingezet worden zoals in loondienst zijn zij doorgaans duurder. Dit is gelukkig niet toegestaan volgens de wet DBA. Het voordeel van zzp’ers is dat je als organisatie optimaal van de flexibiliteit kunt profiteren zonder dat je vast zit aan werkgeverslasten. Daarnaast bespaar je met een zzp’er zonder bureau enorme bemiddelingskosten. We durven te stellen dat de zzp’er zonder tussenpartij goedkoper kan zijn dan loondienst. [Lees het blog]

Kan Flex mij helpen aan de gegevens betreft PNIL en UBD?

Uiteraard! Lees hier meer over het bestuursaccount.

Wat is het uurtarief?

Flexonderwijs laat haar zzp’ers vrij in het bepalen van het uurtarief, waarin wij wel adviseren. Het gemiddelde tarief van een zzp’er via Flexonderwijs zie je op flexcijfers.nl. Afhankelijk van de aard van de opdracht en ervaring kan Flexuurtarief ook helpen aan een indicatie

Wat is handiger, zelf zoeken of een aanvraag plaatsen?

Mocht je iemand zoeken en in overleg de werkdagen kunnen bepalen, dan is zelf zoeken een passende oplossing. Zoek je iemand voor een specifieke periode/dagen, of met spoed, dan is het plaatsen van een flexaanvraag de beste keuze.

Hoe kom ik aan een VOG?

Flex maakt het mogelijk om zelf een Verklaring omtrent gedrag aan te vragen en thuis gestuurd te krijgen via flexvog.nl

Ik ben aangemeld en nu?

Vanaf dit moment kun je zelf bepalen of en hoe je zichtbaar bent. Scholen kunnen jou individueel (via telefoon/e-mail) of collectief (flexaanvraag) benaderen.

Moet ik meedoen aan vergaderingen / pleinwacht / commissies / oudervergaderingen?

Het is niet standaard. Je kan er voor kiezen om daaraan mee te doen. Dit doe je in samenspraak. Er is namelijk geen gezagsverhouding

Hoe bepaal ik mijn uurtarief?

Het uurtarief is afhankelijk van je kosten. Denk hierbij aan kosten voor reiskosten, verzekeringen, pensioen, et cetera. Ook onzekerheid van werk kun je meenemen in je uurtarief. Zo wordt bij kortere opdrachten een hoger tarief gehanteerd dan voor langdurige opdrachten. Een gemiddeld uurtarief vind je hier. Het bedrag dat je communiceert is altijd exclusief btw. Aangezien het onderwijs vaak vrijgesteld is van btw, geeft dit zelden verassingen.

Waar betaal ik de € 49,95 (exclusief btw) voor?

In tegenstelling tot bureaus betaalt niet de school, maar de zzp’er om gevonden te worden. Dit voorkomt dat pseudo-zzp’ers voor het platform kiezen. Daarnaast betaal je niet alleen om gevonden te worden, maar ook voor tal van faciliteiten zoals de administratietool, flexbijeenkomsten, koppelingen, informatie et cetera. Scholen kunnen jou gratis vinden en zo blijven we met z’n allen onafhankelijk van bureaus.

Moet ik aangeven bij de Kamer van Koophandel dat ik in het onderwijs ga werken?

Je bent niet verplicht dit aan te geven. De Kvk categoriseert de KvK-nummers (onder ander voor CBS), dus voor hen is dit fijn.

Kan ik mijn account pauzeren?

Pauzeren kan op twee manieren. Je profiel op onzichtbaar zetten of je filters en werkgebied aanpassen. Om geen opdrachten te missen, is een tip om in je ‘korte beschrijving’ aan te geven vanaf wanneeer je weer beschikbaar bent. Je account verwijderen kan ook, maar dan worden ook je gegevens verwijderd (met betrekking tot AVG)

Ik heb nog geen KvK-nummer, kan ik mij al aanmelden?

Ja, zonder KvK- (en btwnummer) kun je wel gevonden worden. inzet zonder kvk is niet mogelijk. Vind je de wachtrijen bij de KvKook te lang? Lees hier de tips.

Ben ik duurder of goedkoper voor scholen?

Dat hangt van je uurtarief af. Werken zonder tussenpartij zorgt er in ieder geval voor dat je niet minder verdient, maar het onderwijs wel minder kost. Lees hier de tips over een goed uurtarief. Door de school de administratietool te tippen kun je ze nog meer tijd/kosten besparen

Ik zie nergens een cv-optie. Klopt dit?

Klopt. Een cv heeft betrekking op loondienst en is belangrijk omdat je een langdurig contract met elkaar aangaat. Als zzp’er voer je een opdracht uit met een overzichtelijke opzegtermijn (2 weken)

Zijn mijn persoonlijke gegevens veilig?

Het platform voldoet uiteraard aan de laatste eisen ten aanzien van beveiliging en codering. Wij slaan gegevens encrypted (AES-256-CBC) op en hosten op ISO gecertificeerde servers.

Kan ik loondienst met zzp combineren?

ja, maar niet op dezelfde school. — Ja, dat kan. Er zijn wel 3 dingen om op te letten. 1) je mag niet zzp’en op de school waar je in loondienst bent, tenzij het een totaal andere taak is. Wil je dat wel, dan moet er 3 maanden tussen zitten. 2) mocht je aanspraak hier ontbreekt iets.

Tarief per uur of per dag?

Als zzp’er bespreek je een uurtarief en reken je de uren die je werkt. Een dagprijs is hierbij onverstandig, omdat het leunt op de afspraken en verwachtingen bij loondienst

Hoe zit het met verzekeringen?

Als zzp’er bepaal je zelf of en welke verzekeringen je afneemt. Lees hier meer informatie

De school vraagt mij om een proefles. Hoe ga ik daarmee om?

Als je een proefles geeft, ben je aan het werk. Hiervoor bespreek je door middel van een overeenkomst ook een uurtarief. Gratis proeflessen hebben betrekking op een dienstverband en zijn als zzp’er niet aan de orde

Kan ik mij aanmelden als ik geen onderwijsbevoegdheid heb?

Ja, Flex is voor alle zzp’ers die zonder tussenpartij in het onderwijs willen werken.

Het bestuur zegt dat ze niet met zzp'ers werken, maar ze staan wel bij flex.

Dat horen we vaker. “we werken niet met zzp’ers” wordt vaak bedoeld als “wij weten niet hoe we met zzp’ers moeten werken”. Het staat scholen natuurlijk vrij dit, via flex, uit te zoeken.

Wat kost het de school om mij in te zetten via flex en waarom is dat verstandig?

Vinden is gratis. Omdat werken zonder goede overeenkomst geen werkgeversgezag niet toegestaan is, faciliteert Flex met een tweepartijenovereenkomst (zonder afhankelijkheid naar flex) die maandelijks geüpdatet wordt door juristen. Doordat de kosten van deze tool verdeeld worden over alle gebruikers, betaalt de school altijd minder dan dat ze dit zelf regelen. De administratietool is ook af te kopen door middel van een bestuursaccount.

Is € 50 exclusief btw per jaar echt het enige dat ik aan Flexonderwijs betaal?

Ja. En dan biedt flex ook nog eens meer dan enkel gevonden worden. Bekijk hier onze faciliteiten [/onze-faciliteiten] vanuit jouw autonomie

Waarom moet de zzp'er en niet de school betalen?

We realiseren ons dat wij dit anders doen dan bureaus. Bewust … want met een vast bedrag per jaar houden we het transparant en goedkoop. Daarbij is de 50 euro een gezonde drempel gebleken voor zzp’ers die twijfelen, waardoor we enkel echte zzp’ers op het platform hebben.

Past het zzp'en wel bij mij?

Een terechte vraag. Als zzp’er kies je voor meer vrijheid tegenover minder zekerheid. Doe hier de check (LINK)

Wat is het uurtarief voor een zzp'er in het onderwijs?

Iedere zzp’er mag én kan bij flexonderwijs zijn eigen tarief bepalen. Omdat wij niet aan kartelvorming doen, geven we geen vast bedrag. Wel kunnen we het gemiddeld uurtarief delen (link) om een idee te geven. Het gemiddelde tarief van een leerkracht via Flexonderwijs zie je op flexcijfers.nl. afhankelijk van de aard van de opdracht en ervaring kan jouw uurtarief hier uiteraard van afwijken

Werken scholen graag met de administratietool?

Ja, er zijn zelfs besturen die alle zzp-inzet (ook buiten het platform) via het platform laten lopen. Het geeft overzicht en controle.

Kan ik ook alleen de overeenkomst kopen?

Nee. Enerzijds omdat het een deel van de verantwoordelijkheid is en anderzijds omdat we hem regelmatig updaten.

We hebben contact buiten Flexonderwijs om, mogen we de tool gebruiken?

Ja, dat is mogelijk. Vereist voor gebruik is een account en die is eenvoudig zelf aan te maken. Ben je zzp’er, dan vind je HIER een tekst om aan de opdrachtgever te sturen.

Hoe kunnen zzp'ers de school om een overeenkomst geenwerkgeversgezag vragen?
Zzp’ers kunnen via TOOLS op de knop OVEREENKOMSTEN klikken. Daar is de mogelijkheid om een OVEREENKOMSTVERZOEK te doen bij de school.
Hoe kunnen scholen de zzp'er een overeenkomst geenwerkgeversgezag aanbieden?

De opdrachtgever gaat naar het profiel van de zzp’er en klikt op “overeenkomst voorstellen”. Hierna worden de voorwaarden van de zzp’er ingevuld en worden deze voorwaarden ondertekend door school en zzp’er.

We regelen de overeenkomst geenwerkgeversgezag liever zelf, mag dat?

Het mag, behalve als het contact voortkomt uit een flexaanvraag en/of scholen aangesloten zijn met een bestuursaccount. Je kunt jezelf de vraag stellen waarom je het zelf zou willen regelen als je veel goedkoper en veiliger uit bent als dit collectief wordt uitgevoerd.

De zzp'er werkt met eigen administratie. Wat dan?
Dat is geen probleem. Deze facturen hebben een eigen oplopende nummering en mogen daarom volgens de wet aan je eigen administratie worden toegevoegd. Het is zelfs mogelijk Flexonderwijs te koppelen aan jouw boekhoudpakket, zodat dit automatisch gaat
Wat zijn de voordelen van de administratietool?
Tijd en kostenbesparing. Als je dit zelf zou doen, kost het je meer tijd en geld. Door gebruik te maken van de tool maak je het voor het onderwijs goedkoper (zie teruggavebeleid/belofte]). Daarbij is de overeenkomst altijd up-to-date en zonder addertjes onder het gras. Iedereen via Flexonderwijs maakt gebruik van deze overeenkomst, waardoor er weinig reden is tot discussie over de inhoud. Zo is het vaak binnen een minuut geregeld.
Is dit ook een overeenkomst met Flexonderwijs?

Nee, flex is geen partij in deze overeenkomst. Het is een zogenoemde twee-partijenovereenkomst. Geen overnameboetes en contactverboden vanuit flex dus

Hoe werkt de zzp-urenregistratie?

Selecteer de juiste overeenkomst en voer de uren per dag, week of maand in. Advies is om maximaal 10 dagen per keer aan te houden, zodat je niet maar 1 keer per maand uitbetaald krijgt. Zo voorkom je ook dat je in sommige gevallen langer dan een maand op je geld moet wachten. De opdrachtgever krijgt per mail een melding van de uren die je toevoegt.

Hoe werkt de zzp-facturatie?

Na akkoord door de opdrachtgever op de uren, volgt binnen 1 minuut de automatisch gegenereerde factuur. Dit is een combinatie van jouw factuur (zie facturen) en de factuur voor de administratiekosten. Je hoeft dus zelf geen factuur te sturen. De factuur voldoet aan de eisen van de bestuurssoftware en kan zo sneller worden uitbetaald.

De zzp-factuur is geadresseerd aan flex in plaats van aan school

Dat klopt. Omdat het systeem (uiteraard) geen toegang heeft tot alle bankrekeningen van aangesloten zzp’ers, kunnen we enkel weten of een factuur betaald is als het gekoppeld is aan onze rekening.

De zzp-factuur is geadresseerd aan flex in plaats van aan school

Dat klopt. Omdat het systeem (uiteraard) geen toegang heeft tot alle bankrekeningen van aangesloten zzp’ers, kunnen we enkel weten of een factuur betaald is als het gekoppeld is aan onze rekening.

Is er sprake van bemiddeling?

Om de schijn van bemiddeling te voorkomen, worden bedragen binnen het uur automatisch doorgezet. Hiervoor hebben wij toestemming van de Belastingdienst.

Is er sprake van meerdere opdrachtgevers?

Zzp’ers moeten voldoen aan de wettelijke eis dat zij verschillende opdrachtgevers hebben. Op de factuur staat de verwijzing naar de getekende overeenkomst waarmee bevestigd wordt dat Flexonderwijs niet de opdrachtgever is, maar enkel het betalingsproces faciliteert.

Wat is de betalingstermijn?

In het systeem zit een automatische betalingsherinnering. Je krijgt melding per mail als deze herinnering naar de opdrachtgever wordt verstuurd

Wat kost de administratietool?

De opdrachtgever betaalt voor deze administratieve zekerheid een percentage van het uurtarief. Per dag is dit gemiddeld 20 euro (een schijntje in vergelijking tot met wat men kwijt is aan kosten bij het zelf doen en aan bemiddelingskosten als het via een bureau gaat). Omdat het platform non-profit is, geldt ons teruggavebeleid (link). Indien er meerdere scholen binnen één bestuur gebruik maken van de tool, is het nog goedkoper te kiezen voor flex-in-eigen-beheer (link)

Wat is Flex-in-eigen-beheer?

Omdat gebruik van de administratietool sommige scholen alsnog veel onderwijsgeld kostte en besturen graag overzicht wilden, is er een alternatief, genaamd flex-in-eigen-beheer. Hiermee koopt het bestuur de tool af voor een vast bedrag per school per maand waarmee men onbeperkt zzp’ers kan inzetten. Meer info > flexeigenbeheer.nl

Voldoe ik wel aan 'verschillende opdrachtgevers' als ik factureer aan flex?

Ja, uiteraard. Op de factuur staat namelijk de verwijzing naar de tweepartijenovereenkomst. De naam op de overeenkomst is je opdrachtgever, niet flex.

Wat zijn de nadelen van de administratietool?

Alle nadelen die we tot nu toe hebben gehoord, hebben we kunnen oplossen.

Waarom zijn op de profielpagina sommige gegevens geblurd?

We hebben dit helaas moeten doen omdat datingsites en detacheerders met de contactgegevens aan de haal gingen. Zodra we zeker weten dat een bezoeker een school is (middagjes gratis accounts) zijn de gegevens zichtbaar. De ‘onbekende bezoeker’ houden we zo buiten de deur, waarmee we ook voldoen aan de AVG en het tegelijkertijd laagdrempelig kunnen houden voor het onderwijs.

Blijft de btw-vrijstelling behouden als scholen en zzp'ers elkaar via Flexonderwijs vinden?

Lesgeven heeft een btw-vrijstelling in Nederland. Het facturen zonder btw houdt de kosten voor de scholen dus zo laag mogelijk. We hebben Flexonderwijs zo ingericht dat er geen sprake is van bemiddeling/payrolling en deze vrijstelling dus behouden blijft.

Hoe wordt de kwaliteit gewaarborgd?

Vanuit vertrouwen. De zzp’er is zijn/haar eigen visitekaartje. Zzp’ers die hun vak niet verstaan, zullen dit niet vanuit zzp’erschap voortzetten. Als de zzp’er zelf bepaalt welke kwaliteiten zij gaan inzetten, werkt dit voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer het beste. Sinds 2018 hebben we over 5000+ klussen minder dan 5 ( 0,01%) klachten gehoord. Dit sterkt ons om kwaliteit vanuit vertrouwen aan te blijven vliegen.

Is er een opzegtermijn als ik wil stoppen met flex?

Nee. Zzp’ers en scholen kunnen op ieder gewenst moment hun account verwijderen.

Wie zijn de doelgroep van Flexonderwijs?

Flexonderwijs is er voor alle zzp’ers die in het onderwijs willen werken zonder tussenpartij, gesteund door collectieve faciliteiten.

Wat zijn de verschillen met bemiddelaars/detacheerders en andere platforms?

Het grootste verschil is dat Flexonderwijs geen verdienmodel nastreeft. Hierdoor bepalen en beperken we niets. We maken het mogelijk dat scholen en zzp’ers gezamenlijk bepalen wat, of en hoe er gewerkt wordt. Overnameboetes en contactverboden? Daar doet Flexonderwijs niet aan! (lees blog)

Wat is de missie van Flexonderwijs?

Flexonderwijs wil meer onderwijskwaliteit en onderwijsgeld in het onderwijs houden. Dat doen we door de vraag te stellen wat nodig is in plaats van wat voor de hand ligt. Stap voor stap maakt het onderwijs iedere dag meer gebruik van de stille reserves en de individuele kwaliteiten van iedereen die nu al in onderwijs werkzaam is. Daarbij is Flexonderwijs een zzp-collectief waarbij we graag keuze bieden uit een scala van faciliteiten. Hiermee gaan we voor een #krimpendtekort zonder overheadkosten.

Hoe vindt het onderwijs een zzp'er zonder tussenpartij?

In een woord; Eenvoudig. In meerdere woorden: dit kan individueel via de openbare kaartenbak met profielpagina’s of collectief via een flexaanvraag. De individuele optie werkt het beste bij de vraag vanuit kwaliteit. De collectieve optie werkt het beste wanneer de periode een hogere prioriteit heeft.

Is Flexonderwijs gratis of niet?

Het vinden van zzp’ers door scholen is en blijft gratis. Een profielpagina inclusief alle faciliteiten kost (de zzp’er) eenmalig €49,95. Deze €49,95 zijn tegelijk een drempel voor de niet serieuze zzp’ers. Het is mogelijk (voor scholen) om optioneel en tegen kostprijs geld te besparen met de administratietool (link) op flexineigenbeheer (link.

Hoe groter, hoe voordeliger!

Hoe groter flex wordt, hoe minder flex kost. Dat zit zo … Flexonderwijs draait kostendekkend. De manuren, de juridische adviseurs en de software moeten worden vergoed. Doordat we veel hebben geautomatiseerd, stijgen de kosten nauwelijks mee bij meer gebruik en als je dezelfde kosten over meer scholen/besturen kunt verdelen, betaalt de individuele school/bestuur minder. Maken we toch winst aan het einde van het jaar, dan geldt ons teruggavebeleid [/belofte].

Waarom kost Flexonderwijs de zzp'er geld en niet de school?

Dat is inderdaad anders dan ‘normaal’. Exact de bedoeling. We willen niet ‘verdienen’ op afhankelijkheid, maar vanuit de mogelijkheden die we bieden. We bieden meer dan gevonden worden. Zo houden we onderwijsgeld in het onderwijs.

Hoe gaat Flexonderwijs om met de privacy van de zzp’ers?

De wet AVG heeft bij ons de hoogste prioriteit. De website, het platform en de database voldoen aan de laatste eisen ten aanzien van beveiliging en codering. Encrypted met AES-256-CBC. Hosting op ISO gecertificeerde servers

Kunnen bemiddelaars ook gebruik maken van dit platform?

Nee … Organisaties die dit toch wel doen (ook via een omweg) worden, tenzij ook non-profit, openbaar bekend gemaakt.

Waarom biedt Flexonderwijs een overeenkomst aan waar zij zelf geen partij in is?

Wij willen niet beperken, maar faciliteren. Door onderdeel te zijn van de overeenkomst verliezen we onze onafhankelijkheid en maken we de scholen en zzp’ers afhankelijk van Flexonderwijs. Dat willen we niet. Je kiest voor flex omdat je het wil, niet omdat het moet.

Ik wil het administratietpakket gebruiken EN heb een boekhoudpakket.

Top. De kans is groot dat je met één druk op de knop de administratietool aan jouw boekhoudpakket kunt koppelen. Is de koppeling er nog niet, dan horen we het graag. Zo faciliteren wij in gemak

Vanuit mijn onderneming heb ik ook niet-scholen als klant. Telt dit mee in aantal opdrachtgevers?

Ja, opdrachtgevers zijn opdrachtgevers.

Zzp en teamuitjes?

Om inbedding te voorkomen, mag je als zzp’er geen onderdeel uitmaken van het team. Uitjes en presentjes dien je dus te laten aan het team om zo schijnzelfstandigheid te voorkomen

Zzp en studiedagen?

De opdrachtgever mag jou niet verplichten deel te nemen aan studiedagen. Uit vrije wil zou je mogen aansluiten, echter heb je geen recht deze uren te factureren.

Hoe en wanneer word ik betaald?

Er zijn bureaus die jou direct of iedere twee weken uitbetalen. Dat kunnen ze omdat ze een goede fee vragen op jouw inzet. Als zzp’er krijg je uitbetaald wannneer je opdrachtgever uitbetaalt. Deze garantie heb je ook bij gebruik van de administratietool.

Hoe werkt het flexn?

Lees hier de stappen /zzp-werkwijze

Hoe lang duurt het voordat ik reactie krijg op mijn reactie bij een flexaanvraag?

Zodra jij reageert op een aanvraag, krijgt de school hier direct melding van. Veel scholen reageren direct. Geef in je reactie gerust aan hoeveel tijd ze krijgen om jou te contacten

Kan ik ook 's morgens gebeld worden?

Dat kan, maar stimuleren we vanuit flex niet. Als zzp’er heb je immers ook je planning.

Mag ik op een vacature reageren als ik niet helemaal aan de vraag voldoe?

Ja, dat mag. Wees wel duidelijk in wat je kan bieden en houd er rekening mee dat er opdrachtgevers zijn die dit op het eerste gezicht niet kunnen waarderen. Reageer dus bewust vanuit je meerwaarde en uiteraard niet vanuit een verwijt.

Wat gebeurt er als ik of de school bij een flexaanvraag toch mijn eigen route volg?

We doen niet aan boetes. We nemen contact op en kunnen besluiten de school alsook de zzp’er van het platform te bannen. We werken liever vanuit vertrouwen en niet vanuit controle.

Ik word benaderd en nu?

Dan is het aan jou om je (voor)waarden te bepalen. Maak, bij gebruik van de administratietoiol, gerust een belafspraak (link flexbelafspraak) om hierover te sparren

Hoe bespreek ik mijn voorwaarden?

Vraag je opdrachtgever wat zij van jou verwacht. Bespreek je uurtarief (inclusief reistijd, kilometervergoeding en andere kosten), het minimaal aantal uren dat je nodig denkt te hebben (inclusief voor/nawerk, vergaderingen, et cetera) en de periode van inzet en btw-vrijstelling. Deze info is nodig voor de overeenkomst in de volgende stap.

Moet ik mij legitimeren?

Bij aankomst is het aan te raden je even te legitimeren door middel van je rijbewijs of identiteitskaart. Opdrachtgevers mogen je niet vragen je legitimatiebewijs af te geven danwel te kopiëren.

Ik reken kilometervergoeding liever apart.

Dat is af te raden. Vanuit het onderwijs roept dit vele discussies en beperkingen op voor wat betreft de reiskosten. Daarbij heeft de opdrachtgever niets te maken met welk deel van je uurtarief wel/geen kosten zijn. Je rekent je kosten aan verzekeringen ook niet apart, toch?

Ik heb een VOG nodig.

Ga naar flexvog.nl en vraag een vog aan die thuis wordt gestuurd en jouw eigendom is.

Kan ik referenties verwijderen?

Nee. Om de betrouwbaarheid te waarborgen, is het niet mogelijk referenties te verwijderen.

Wie kunnen deze referenties lezen?

Scholen en besturen met een account kunnen de referenties inzien.

Waar vind ik de referentie terug?

Via het dashboard kun je naar je profiel. Daar kun je de referenties bekijken. Jij kunt dit zien, maar ook de scholen met een schoolaccount.

Hoe worden de referenties opgevraagd?

Tijdens of na je opdracht is het mogelijk je opdrachtgever te vragen een referentie voor je achter te laten. Vanuit de administratietool krijgt de opdrachtgever deze vraag automatisch toegestuurd.

Kan ik ook zelf de school vragen om een referentie?

Dat kan zeker. Verwijs de school naar de referentiepagina en geef hierbij het e-mailadres door waarmee je op het platform staat.

Hoe kom ik aan opdrachten?

Dat kan op twee manieren. De opdrachtgever belt/mailt jou of jij reageert op een aanvraag. Ontvang je te veel of te weinig aanvragen? Pas dan je filters en werkgebied aan.

Is Flexonderwijs de oplossing voor het 0-uren contract?

Het inzetten van zzp’ers zonder tussenpartij is een perfect alternatief voor de nuluren-contracten. Plan een belafspraak als je hier meer over wilt weten

Geen doorbetaling tijdens, ziekte, feest en vakantiedagen - essentieel!

Een zzp’er inzetten, betekent dat alleen de gewerkte uren gefactureerd worden. We raden daarom af om standaard 8 uur per dag te rekenen. Er vindt geen doorbetaling plaats bij ziekte, feest- vakantiedagen. Gebeurt dit wel, dan riekt het naar schijnzelfstandigheid

Mag een zzp'er meerdere keren/periodes op één school werken?

Ja. Een zzp’er dient er, volgens de Belastingdienst(link) wel voor te zorgen dat hij/zij meerdere opdrachtgevers heeft en niet iedere maand hetzelfde verdient als salaris.

Hoe zit het met schijnzelfstandigheid in het onderwijs?

In het onderwijs kan er sprake zijn van schijnzelfstandigheid als er werkgeversgezag is of geen vrije vervanging mogelijk is. Het volgen van een rooster lijkt een breekpunt, maar is het niet. Het rooster waar de zzp’er voor kiest kan namelijk het rooster zijn dat de opdrachtgever als muziek in de oren klinkt. Lees hier het uitgebreide antwoord. (link)

Hoe zit het met de Europese aanbestedingsverplichting?

We zijn druk bezig dit uit te zoeken. Vast staat dat Flexonderwijs niet de opdrachtgever is en dus niet aanbesteed hoeft te worden. Betreft zzp’ers blijven ze individueel onder de aanbestedingsgrens. Als collectief niet … later hier meer informatie over. Neem contact op(link)

Is onderwijs vrijgesteld van btw (btw-vrijstelling)?

Ja en nee. Onderwijs in de reguliere vorm waarbij leerkracht lesgeeft aan een groep leerlingen op een school is vrijgesteld van btw. Maar IB, RT en schoolleidersopdrachten zijn dit niet. Lees meer over in ons blog (link)

Zzp'ers en inbedding in het onderwijs.

Inbedding wordt/is als extra criterium aan de wet DBA toegevoegd. Dit betekent dat zzp’ers geen gebruik mogen maken van de faciliteiten van de werkgever. Denk hierbij aan materiaal, maar ook aan bijvoorbeeld aansluiten bij studiedagen en accepteren van kerstpakketten. De wet heeft nog wat haken en ogen. Houd ons blog in de gaten (link)

Wie loopt meeste risico bij schijnzelfstandigheid?

Indien er sprake is van schijnzelfstandigheid dienen beide partijen de te weinig betaalde belastingen te betalen. Er kan ook een boete uitgegeven worden ter hoogte van ongeveer €300.000. Deze boete wordt bij kwaadwillendheid aan de opdrachtgever opgelegd.

Wat is het verschil tussen Interim, freelance en zzp?

Een freelancer is ‘iemand die freelance werkt’, een zzp’er is ‘een zelfstandige zonder personeel’ en een interimmer is ‘iemand die ergens tijdelijk werkt’. Feitelijk is er geen verschil en vallen ze allemaal onder een eenmanszaak

Vallen functioneringsgesprekken onder inbedding?

Een functioneringsgesprek is een gelijkwaardig gesprek waarin zowel opdrachtgever als opdrachtnemer elkaar feedback geven. Echter gebeurt dit buiten loondienst nauwelijks tot niet omdat het een cao-conforme afspraak is. Een zzp’er staat los van cao’s en daarom kan dit onder inbedding binnen een organisatie vallen.

Is een overeenkomst (geen werkgeversgezag) echt nodig?

Zelfst vrijwilligerswerk werkt met een overeenkomst. Zonder overeenkomst werken kan de zzp’er in het maatschappelijk debat duur komen te staan. Daarbij zijn er geen afspraken, dus ook geen recht op uitvoering en uitbetaling

Wie moet de overeenkomst voorstellen? School of zzp'er?

De overeenkomst wordt altijd door de opdrachtgever voorgesteld. Je krijgt melding per e-mail als de school het overeenkomst-voorstel klaar heeft staan voor akkoord. Je zult hier de reeds besproken voorwaarden zien staan. Bij akkoord onderteken je deze voorwaarden digitaal.

De school en zzp'er maken regelmatig gebruik van elkaar en hebben daarvoor een overeenkomst. Mag dat?

Dit is mogelijk. Voor de fijne weetjes is een belafspraak wenselijk (link)

Wat is de nieuwe KOR?

De KOR is een btw-vrijstelling. Als je voldoet aan de voorwaarden en kiest voor de KOR, hoef je geen btw meer te berekenen aan uw klanten. Ook doet u geen btw-aangifte meer en kunt u geen btw meer terugvragen over uw kosten en investeringen. Meer informatie. Hier moet je nog iets invullen of een link plaatsen.

Werken zonder overeenkomst ... Kan toch geen kwaad voor een dagje invallen?

Zelfs vrijwilligerswerk werkt met een overeenkomst. Zonder overeenkomst heb je geen rechten als er iets fout gaat tijdens de opdracht en heb je eveneens geen garantie op uitbetaling.

Wie moet nu de overeenkomst van opdracht aanbieden?

De verantwoordelijkheid ligt bij de opdrachtgever. Omdat voor veel opdrachtgevers werken met zzp’ers nieuw is, is er via de overeenkomsten pagina mogelijk de school te vragen een overeenkomst via de tool aan te bieden. De kosten hiervan zijn minder dan wanneer het bestuur dit zelf moet gaan uitzoeken

Contact opnemen

Kom je er niet uit? Wij help je graag verder!