Het uurtarief vergeleken met loondienst

2 januari 2024
Leestijd: 5 min
De herziening in 2022

Het loonstrookje vergelijken met een factuur, is appels met peren vergelijken. De zzp’er is namelijk werknemer EN werkgever dus de kosten die niet op het loonstrookje staan, moeten wel door de zzp’er betaald worden. Daarom kijken we liever, als we toch moeten vergelijken, naar de kostprijs van loondienst en de kostprijs van de zzp’er. Voor een complete vergelijking nemen we ook detachering en payroll mee.

Omdat het grootste deel van de aanmeldingen betrekking hebben op het primair onderwijs, zoomen we in op een lerarensalaris PO. Het gemiddelde aantal dienstjaren betreft 16,3 jaar. Hierom nemen we L11, trede 15.

Zzp vs. Loondienst

Gerekend vanuit een jaarsalaris (2020) van € 79.472,- betekent dit met 1650 uur per jaar een uurloon van € 50,30. Voor het gemak gaan we uit van €50,- per uur

L10-10 = 41,12 per uur
L10-15 = 44,84 per uur
L11-10 = 44,24 per uur
L11-15 = 50,30 per uur

Collectiviteitskortingen

Door collectiviteitskortingen zijn verzekeringen- en pensioenskosten voor loondienst lager dan voor de zzp’er. De zzp’er maakt ook kosten voor bijvoorbeeld acquisitie (marketing, drukwerk, werkbezoeken), administratie en abonnementen.

Een toeslag hiervoor op het uurtarief van de zzp’er van €5,- per uur (10%) is reëel. Voor langdurige inval – maximaal drie maanden, vanuit de visie van Flexonderwijs – zou dit een zzp-uurtarief betekenen van €55,-.

Uurtarieven kunnen per opdracht verschillen

Er wordt ook gesproken over €65,- per uur. Een korte klus kan voor de zzp’er ten koste gaan van een langere klus. Het is daarom gebruikelijk voor kortere klussen een hoger uurtarief te hanteren. Flexonderwijs is van mening dat de extra kosten die een korte klus met zich meebrengen, gedekt worden met een uurtarief van €65,-. Onzekerheid en flexibiliteit kosten nu eenmaal geld. 

Daarbij komt dat de tijdelijke inzet van de zzp’er ook in het voordeel is van de werkgever. De werkgever zet de leerkracht in op momenten dat hij deze extra inzet goed kan gebruiken. Op momenten dat minder inzet nodig is, staat de leerkracht niet op de loonlijst. Dat is kostenefficiënt.

Ben je in loondienst, zit je in salarisschaal L11 en heb je een bruto maandsalaris van bijvoorbeeld €4228,-? Met een snelle rekensom – twaalf keer dit bedrag plus wat extra’s – kom je op een jaarsalaris van €60.000,- Dat is minder dan het bovengenoemde jaarsalaris van €79.472,-. Krijg je dan te weinig uitbetaald? Nee, bij de €60.000,- zijn de werkgeverslasten niet meegerekend. Omdat je in loondienst werkt, betaalt de werkgever voor jou deze kosten. Een zzp’er draagt deze kosten zelf. Bron: zie afbeelding hieronder×Negeer deze waarschuwing.

Zzp vs. Loondienst via uitzend of detachering

We gaan uit van €55,- per uur (omgerekend lerarensalaris L11) voor een zzp’er. Detachering gebeurt vaak voor een langere periode. Uitzendbureaus en detacheerders vragen voor het inhuren van een docent vaak 2,1 tot 2,6 keer extra (ten opzichte van het jaarloon zonder vakantietoeslagen). Hieronder lees je tot welke extra kosten dit leidt.

Uitzendbureau [Factor 2,1]

€4228,- (bruto per maand) x 12 (maanden) x 2,1 (opslagfactor) = €106.546,-.
€106.546,- / 1650 uur = € 64,58 per uur excl BTW
Incl 21% BTW = € 78,14

Detacheerder [Factor 2,6]

€4228,- (bruto per maand) x 12 (maanden) x 2,6 (opslagfactor) = €131.914,-.
€131.914,- / 1650 uur = € 79,95 per uur excl BTW
Incl 21% BTW = € 96,74

Samenvattend

Een zzp’er is per uur even duur als een leerkracht L11-15
Een zzp’er is per uur 20% + btw goedkoper dan een uitzendbureau
Een zzp’er is per uur 45% + btw goedkoper dan een detachering
* bij detachering en uitzendbureau is het nog eens PLUS een abonnement.

Flexibele periodes voor en door zzp

De zzp’er die tijdelijk komt ondersteunen, levert de school ook op andere manieren financieel voordeel op. De school betaalt namelijk alleen voor de ingehuurde inzet en zit verder nergens aan vast. De school profiteert optimaal van de kwaliteiten van de ingehuurde zzp’er, op momenten dat het écht nodig is. Geen kosten dus voor minder productieve uren, om maar te zwijgen over wat uitval kost…

Schijnzelfstandigheid ivm ‘loondienst’?

De overheid wil schijnzelfstandigheid voorkomen zodat werkgevers geen ‘misbruik’ kunnen maken van ingehuurde krachten die eigenlijk in loondienst zouden moeten gezien de duur van de opdracht. Werkgevers hoeven voor een zzp’er bijvoorbeeld geen loonbelasting te betalen.

Flexonderwijs adviseert rekening te houden met deze wettelijke regeling en schijnzelfstandigheid te voorkomen door onder andere in één kalenderjaar voor meerdere klanten te werken en  gebruik te maken van de modelovereenkomst die Flex-onderwijs heeft opgesteld. Het is ook raadzaam om vanuit je zzp-schap meer dan alleen lesgevende taken aan te bieden.

Loondienst                                            € 50,30
Zzp (zonder tussenpartij)                      € 55,00
Uitzendbureau (€55 voor de zzp’er)     € 78,14
Detachering (€55 voor de zzp’er)         € 96,74

loondienst zzp uurtarief

Deze berekening heeft betrekking tot de cao afspraken van voor de salarisstijging januari 2020. “De PO-Raad en de onderwijsvakbonden AOb, AVS, CNV Onderwijs, FvOv en FNV Onderwijs en Onderzoek hebben afgesproken dat alle medewerkers per 1 januari 2020 een salarisverhoging van 4,5% krijgen. Daarnaast krijgen alle medewerkers in februari 2020 een eenmalige uitkering van 33% van het maandloon en een eenmalig bedrag van 875 euro naar rato van de werktijdfactor”. Uurtarief kan dus eventueel nog om hoog worden bijgesteld.

Disclaimer
Om de eventuele schijn van prijsafspraken (kartelvorming) voor te zijn, is het belangrijk te melden dat de zzp’er vrij is om zelf een uurtarief te bepalen. Deze pagina geeft een idee wat een omgerekend lerarensalaris is voor een zzp’er en hoe dit tot stand is gekomen.

Heb je vragen? plan gerust een belafspraak of neem contact op

Gerelateerde artikelen

14 oktober 2024

DBA checklist

Artikel bekijken
5 oktober 2024

Hoe een NEE ook een JA is

Artikel bekijken
8 juni 2024

Brabantse besturen zijn tegen tussenbureaus maar voor zzp-inzet

Artikel bekijken

Interessante informatie

Vorige
Volgende