Kies je voor loondienst of zzp? En wat als je het vergelijkt met een invalpool? Allemaal terechte vragen die we in 1 overzichtelijk artikel hebben beantwoord
Vanuit dba-angst?
Mocht de keuze vanuit de angst voor schijnzelfstandigheid gemaakt worden? 90% van de zzp’ers via Flexonderwijs zijn geen schijnzelfstandigen. Het niet bestaan van “de zelfstandige” in de wetgeving ,zorgt voor veel onduidelijkheid. Deze zal na de zomer middels -naar alle waarschijnlijkheid – de nieuwe zelfstandigenwet duidelijk worden. Wil de opdrachtgever of de school terug kunnen naar zzp’ers dan is het verstandig nu een juiste keuze te maken.
- Kies je voor loondienst of een invalpool, dan moet de medewerker eerst 3 tot 6 maanden uit dienst zijn voordat de opdracht vanuit zelfstandigheid mag worden vervolgd
- Kies je voor een bemiddelingsbureau, dan is zowel de medewerker als de opdrachtgever verboden zonder de bemiddelaar met elkaar verder te gaan. Vaak voor 12 tot 24 maanden. Of er dient een overname boete betaald te worden
Hierom verwijzen we graag naar InnTeaching. Dit is een payrollconstructie vanuit de filosofie van Flexonderwijs. Dus zonder strijkstok, zonder winstoogmerk en waarschijnlijk zelfs zonder BTW! En natuurlijk zonder enige dba-risico omdat de medewerker (tegen eigen voorwaarden) in dienst is bij InnTeaching kan de opdracht per direct in zzp-constructie vervolgd worden wanneer dit wenselijker is.
De voor- en nadelen van loondienst
Personeel heeft zekerheid van werk en er is doorbetaling bij ziekte. Ook wordt professionalisering geregeld. De werkgever heeft mogelijkheid tot gezag en er gelden voor iedereen gelijke voorwaardes conform CAO ondanks verschillen in uitvoering en verantwoordelijkheid.
Mocht werknemer als zzp’er verder willen, dan is er een wachttijd van 3 maanden ivm zelfde werkgever. Combinaties tussen loondienst en zzp is bij het niet halen van een urencriterium niet aantrekkelijk voor de zzp’er.
De voor- en nadelen van een invalpool (loondienst)
Voordeel: flexibiliteit voor opdrachtgever en opdrachtnemer, vaak zekerheid van werk en loon. Soms doorbetaling in de vakantie
Nadeel: werknemer ervaart weinig tot geen autonomie en heeft te maken met collectieve voorwaarde (cao). Er zijn geen professionaliseringsopties. Er is 3 maanden wachttijd tussen loondienst en zzp bij zelfde opdrachtgever. Moeilijk te combineren met andere zzp-activiteiten.
Kosten: Verschilt vanuit de grootte van de pool. In alle gevallen zijn er mensen aan het werk tegen een salaris. Deze mensen werken op een fysieke locatie welke ook geld kost. Soms zijn er ook kosten aan begeleiding. Dit dient allemaal door het onderwijs betaalt te worden
De voor- en nadelen van detachering/uitzend (loondienst/payroll)
Voordeel: werknemers mogen zelden voor eigen voorwaarden werken. Er zijn verschillende opdrachten waarbij de werknemer het aanbod krijgt wat het bureau het beste past.
Nadeel: werknemer en onderwijsinstelling is afhankelijk van het bureau (overnameboete, concurrentiebeding, relatiebeding). Werknemer krijgt maandelijks een deel van wat men kost ivm verplichte loonheffingen en andere bureau-buffers. Het is moeilijk te combineren met zzp-activiteiten.
Kosten: 21% btw + 20-50% bureaumarge. In totaal is inzet een facgtor 2.3-2.6 in vergelijking met loondienst.
De voor- en nadelen van InnTeaching (FlexLoondienst)
(het loondienst alternatief vanuit Flexonderwijs als je niet via een bureau wil werken. Klik voor uitleg)
Voordeel: tijdelijk vehikel waarbij je zo weer naar zzp kan overstappen als beide partijen dit willen. Voorwaardes zijn op maat samen te bepalen zonder bureau-afhankelijkheid. Tijdelijke contracten zonder verplichtingen vanuit “3-keer-tijdelijk-is-vast”
Nadeel: Werknemer krijgt maandelijks maar een deel van wat men kost ivm verplichte loonheffingen en andere persoonlijke buffers. Moeilijk te combineren met andere zzp-activiteiten. Vanaf 3 dagen per week rendabel
Kosten: 21% btw + 6-14% marge (inclusief het teruggavebeleid vanuit de visie van Flexonderwijs)
De voor- en nadelen van zzp (zonder tussenpartij)
Voordeel: Volledige autonomie mbt de voorwaarde, opdracht, tijdsduur, aanpak etc. De opdrachtgever betaalt alleen de gewerkte uren en is niet verantwoordelijk voor doorbetaling bij ziekte/afwezigheid.
Nadeel: Extra alert op voorkoming van schijnzelfstandigheid. Voor zzp’er bij ziekte of geen werk, geen inkomsten.
Kosten: geen extra kosten. Zzp’er zorgt voor eigen verzekeringen (kan via het flexonderwijs-collectief) en professionalisering (via de Teamkamer)