Hoe een NEE ook een JA is

5 oktober 2024
Leestijd: 3 min

De wet DBA, (2016) wordt vanaf 1 januari 2025 toch nog gehandhaafd. Een goede zaak, want schijnzelfstandigheid is natuurlijk niet de bedoeling. Maar.. wat is schijnzelfstandigheid en waarom is het niet de bedoeling? Maar is de zzp’er in het onderwijs een schijnzelfstandige? In sommige gevallen – zoals de campagne van de overheid – wel. Maar in veel meer gevallen is het gewoon mogelijk om als zzp’er in het onderwijs te werken

 

Doe de DBA-check

 

Naar aanleiding van het Deliveroo-arrest worden de volgende speerpunten aangehouden. Door deze stappen te volgen, kunnen onderwijsinstellingen schijnzelfstandigheid vermijden en een correcte juridische verhouding aangaan met hun docenten of andere onderwijsprofessionals.

  • Duidelijke contractvormen:
    Benoem expliciet het verschil tussen een zelfstandige en een werknemer in een door de belastingdienst goedgekeurde overeenkomst.
  • Vermijd gezagsverhoudingen:
    Vermijd eenzijdige oplegging van gedetailleerde instructies, zoals werktijden en verplichtingen binnen het onderwijssysteem. Een roosterwijziging mag niet worden opgelegd, wel worden besproken. Met “klant is koning” onderstreep je vreemd genoeg wel ondernemerschap
  • Aantal opdrachtgevers:
    Ondanks dat dit geen harde criteria blijkt te zijn, is het raadzaam verschillende functies bij verschillende opdrachtgevers uit te voeren. Hiermee onderstreep je ondernemerschap.
  • Zelfstandige verantwoordelijkheden:
    Neem de verantwoordelijkheid voor eigen verzekeringen, pensioen en boekhouding. Als een onderwijsinstelling deze zaken regelt, kan dat duiden op een arbeidsovereenkomst.
  • Belastingdienst-richtlijnen volgen:
    Het is belangrijk dat onderwijsinstellingen en zelfstandigen deze richtlijnen nauwkeurig volgen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een modelovereenkomst.
  • Controle en naleving van regels:
    Het is belangrijk dat de onderwijsinstelling actief controleert of de regels met betrekking tot zelfstandigheid worden nageleefd. Dit kan door periodieke audits of middels Flex-in-eigen-beheer (vrijblijvende offerte). Hiermee heeft de onderwijsinstelling bovenschools overzicht en controle.

Meer informatie

Wil je meer weten over schijnzelfstandigheid en de gevolgen hiervan wanneer De Belastingdienst van mening is dat er sprake is van schijnzelfstandigheid? Wil je meer weten over de wet DBA en de conceptwet VBAR die vanaf 1 januari 2026 zal gelden.

Is een commerciële tussenpartij de oplossing?

Niet als het om zzp’ers gaat. Dus vanuit kwaliteit (de expertise van de zzp’er vind je vaak niet via een bureau) als kosten (per saldo is het onderwijs nog afhankelijker van een tussenpartij geworden) is een commerciële partij ook bij handhaving van de Wet DBA geen oplossing. Ben je voornemens noodgedwongen via een bureau te gaan werken? Geef dat even aan ons door, dan bieden we je graag een alternatief waarbij je toch zonder afhankelijkheid van een bureau in het onderwijs kunt blijven werken

 

Wat zou dan de oplossing zijn?

Het gaat de wet DBA om de onbewuste zzp’er te beschermen. Waar risico van de opdrachtgever naar de opdrachtnemer gaat, hoort een hoger uurtarief. Daar is eenvoudig op te handhaven.

Gerelateerde artikelen

14 oktober 2024

DBA checklist

Artikel bekijken
11 oktober 2024

Veel kritiek op de wet DBA

Artikel bekijken
12 juli 2024

FNV verliest de aangespannen rechtszaak tegen Temper

Artikel bekijken

Interessante informatie

Vorige
Volgende