Flex; meer dan
alleen gevonden
worden

Sinds 2017 combineren we gemak met onafhankelijkheid. Zo behoud jij de vrijheid om te genieten van het ondernemerschap waarin jij bepaalt wat je wel/niet doet. Tegelijkertijd profiteer je van collectieve oplossingen.

Flex informeert en faciliteert. Zo blijf jij onafhankelijk en staan we als zzp’ers samen sterk.

Voor de startende én ervaren zzp’er

Als startende zzp’er ben je wellicht geïnteresseerd in een stappenplan (van kvk inschrijving t/m je eerste opdracht), tips tijdens het Flex’n en het eerlijke uurtarief.

Als ervaren zzp’er ben je wellicht opzoek naar de scholen op de kaart, een betaalbare manier om je te verzekeren en een veiligere oplossing voor de overeenkomst, urenregistratie en facturatie (de administratietool).

Flex faciliteert

Openbaar profiel = acquisitie

De Belastingdienst verwacht van jou, om als ondernemer gezien te worden, dat je aan acquisitie doet. Omdat je profiel, anders dan bij bureaus, wel openbaar vindbaar is, voldoe je hieraan.

Opdrachten naar jouw behoefte

Scholen benaderen jou individueel (via de profielpagina’s) en collectief (via een flexaanvraag). Bij een flexaanvraag heeft de school ervoor gekozen de administratie via flex te laten verlopen.

Verklaring Omtrent het Gedrag

Een VOG is verplicht om in het onderwijs te werken en (maar) 6 maanden geldig Bespaar kosten en vraag (via Flexonderwijs) online een VOG aan. Hij wordt thuis bezorgd.

Overeenkomst geen werkgeversgezag

Voorkom schijnzelfstandigheid! De kosten en  verantwoordelijkheid voor de juiste overeenkomst ligt bij de school. Vanuit Flex bieden we een onpartijdige overeenkomst aan en voorkomen dat iedere school hier afzonderlijk kosten voor maakt.

Eenvoudige urenregistratie

Vanuit de belastingdienst is een urenregistratie vereist. Via de administratietool houd je eenvoudig (en gratis) je uren bij. Afhankelijk van de schoolinstellingen zet jij of de school deze uren met 1 druk op de knop om in een factuur.

Geautomatiseerde facturatie

Zowel het maken, het versturen als de betalingsherinneringen is geautomatiseerd! Dit scheelt betalingskantoren veel tijd en voor de zzp’ers is het fijn dat de facturen voldoen aan de juiste opmaak en de btw-vrijstellingseisen.

Verzekering zonder premie per maand

Niemand mag de zzp’er verplichten te verzekeren, maar we kunnen de drempel wel verlagen. Als eerste in Nederland hebben wij met ALICIA de mogelijkheid om niet per maand maar per gewerkt uur een premie te betalen. Dus geen kosten tijdens schoolvakanties of als je geen werk hebt.

Jouw referenties, jouw meerwaarde

Je profielpagina is jouw online cv. Referenties van jouw opdrachtgevers horen hier ook bij. Werk je via de administratietool, dan worden referenties automatisch opgevraagd. Je kunt uiteraard ook zelf mensen vragen iets toe te voegen.

Teamkamer

Als aangesloten zzp’er heb je toegang tot de teamkamer. Hier kun je ervaringen delen en vragen stellen. Het is ook mogen om trainingen en cursussen te volgen en te geven. Heb je vragen over verzekeringen of boekhouding? Stel ze aan de aangesloten experts!

Bijeenkomsten

Maandelijks plannen we een uurtje om online informatie te halen en/of te brengen. Uiteraard niet verplicht. Aan het einde van het schooljaar (eerste zaterdag in juli) sluiten we feestelijk af met een Flextival in Amersfoort.

Boekhouding

Sommige zzp’ers vinden het leuk, anderen gruwelen er van. Hoe dan ook, het moet gebeuren. Flex doet niet jouw boekhouding. Wel kun jij jouw account koppelen met boekhouders en/of boekhoudsystemen. Handig voor je facturen.

Samen is vaak net iets slimmer

Omdat zzp’ers ook behoefte hebben aan een community, kun je tijdens onze online flexbijeenkomsten (maandelijks) vragen stellen of gewoon meeluisteren. Via tools, op het platform, vind je meer faciliteiten zoals een teamkamer waarin je je vraag aan experts op gebied van boekhouding, verzekering en wetgeving kunt stellen. Je kunt op de teamkamer ook cursussen en trainingen vinden/geven, boekentips droppen en reageren op het laatste onderwijsnieuws.

  Vanuit behoefte

  Aan de faciliteiten zit geen winst gekoppeld. Daarom werkt flex vanuit de behoefte die we gezamenlijk hebben. En hoe meer zzp’ers en scholen Flex gebruiken, hoe beter en goedkoper het werkt. De kracht zit in samen.

  Flex informeert

  Volg hiervoor socials, radio/tv/krant, de teamkamer en onze bijeenkomsten

  “Zzp’ers zijn te duur!”

  We informeren graag over het verschil tussen de zzp’er met en zonder tussenpartij, over de btw-vrijstelling die in het onderwijs geldt, over de miljoenen onderwijs-euro’s die zzp’ers (via flexonderwijs) het onderwijs jaarlijks besparen. Maar ook over de contactverboden die (bijna alle) bureaus de zzp’ers en scholen opspelden zodat je of moet verlengen via een bureau of de school een boete moet betalen als je zonder bureau verder wilt. 

  We informeren ook over het eerlijke uurtarief en dat daar (onder andere) reiskosten bij inbegrepen zijn. Dat declaraties bij loondienst horen en niet van toepassing zijn bij het werken als zelfstandige. We bieden ook een tool waarmee jouw uurtarief kunt berekenen en kunt vergelijken met de salarisschaal die hoort bij CAO onderwijs (binnenkort)

   “Zzp’ers voor de klas? Dat mag niet”

   Vaak het tweede argument wat je hoort. Wees gerust, werken als zelfstandige in het onderwijs mag wel, ook van het OCW. Ook met de wet waar minister van Gennip mee bezig is (2023) en waarschijnlijk nooit tot een voorstel zal komen. Zelfs al wordt de wet aangenomen dan nog steeds mag je als zelfstandige in het onderwijs werken zolang je aan de wetgeving houdt (Met name de schijnzelfstandigheid en de inbedding). Hoe het wel mag, laten we ook via de media met regelmaat horen (link 1, link2, link3, link4, link5, link 6). Om je gerust te stellen werkt al meer dan 50% van alle nederlandse schoolbesturen met zzp’ers via Flexonderwijs. Via cijfers vind je de scholen op de kaart.

    “Zzp’ers zijn niet constructief”

    Dat klopt.. als men de zzp’er enkel als vervanger inzet is het niet constructief. Maar dan zet je volgens ons de zzp’er ook verkeerd waar ook de wet zich (terecht) mee bemoeit. Zet zzp’ers in vanuit hun meerwaarde. Kwaliteit en flexibiliteit. Zo is de zzp’er tijdelijk maar constructief. In onze teamkamer (als je aangemeld bent, via tools) en op onze media-pagina zijn er genoeg voorbeelden hierover te vinden. Ga dus voor inval voor uitval! Zo is het verwijt over “de krenten uit de pap” ook verleden tijd, want het is het kernteam dat bepaalt welke opdracht ze liever uitbesteden.

     “Zzp’ers denken aan zichzelf”

     Een zzp’er die aan zichzelf denkt, komt niet verder dan 1 of 2 opdrachten. Ze zullen er zijn, maar het gros van de zzp’ers is ondernemer en werkt dus vanuit de wens van de ander. Het verwijt wordt ook weleens gemaakt dat de zzp’er zich vrijwaart van kosten voor verzekeringen etc. Men mag de zzp’er inderdaad niet verplichten zich te verzekeren.. Maar 90% heeft zich daadwerkelijk gewoon verzekerd (via flex) en spaart ook voor een pensioen. Zzp’er ben je niet alleen. Vandaar ook deze community