Brabantse besturen zijn tegen tussenbureaus maar voor zzp-inzet

8 juni 2024
Leestijd: 2 min

Martin van den Berg (directeur-bestuurder van het Christiaan Huygens College in Eindhoven) heeft zich uitgesproken over de inzet van zzp’ers in het onderwijs in Brabant. In plaats van personeel via bureaus worden nu zzp’ers (personeel zonder tussenbureau) ingezet.

“De zzp’er is simpelweg een betere keuze”

Dit komt omdat het inhuren van zzp’ers goedkoper is, mede doordat zij niet via een bureau werken dat hoge marges en btw in rekening brengt. Hierdoor kunnen scholen beter omgaan met de kosten van vervangende docenten. Van den Berg geeft aan dat het moeilijk is om altijd alle lesuren gevuld te krijgen, maar dat scholen dit proberen op te lossen door onderling leraren uit te wisselen en hun eigen netwerk te gebruiken, waarbij ook zzp’ers tijdelijk kunnen worden ingezet.

Er zijn enkele cijfers beschikbaar over de inzet van zzp’ers in het onderwijs. In 2023 waren er in Nederland ongeveer 100.000 zzp’ers actief in het onderwijs. Dit aantal is de afgelopen jaren stabiel gebleven. In Brabant wordt dit flexibele personeelsbestand voornamelijk gebruikt om de gaten op te vullen die ontstaan door het tekort aan vaste docenten.

Het verschil in uurtarief

Gemiddeld verdienen zzp’ers in het voortgezet onderwijs rond de €75 per uur en dit tarief kan variëren, afhankelijk van de ervaring en het specifieke vakgebied waarin zij lesgeven.Via een bureau zijn ze al snel tegen de 100 euro per uur. Ook Barbara Josias (Algemene Rekenkamer) onderschrijft dat zzp’ers financieel een betere oplossing zijn dan personeel via een bureau. De rekenkamer heeft uitgerekend dat het verschil gemakkelijk €20 per uur is. Onderwijsgeld dat in het onderwijs kan blijven (voegen wij graag hieraan toe).

 

Niet alle media zien het verschil tussen bureaus en zzp

Vreemd genoeg blijven bepaalde media de uitzendkracht via een bureau en de zzp-docent in één adem noemen. Ondanks het verschil zoals in dit voorbeeld van de Brabantse besturen en in de visie van het onderwijsmanifest wordt uitgelegd. We doen hierbij een oproep aan de media om de feitelijke nuance te duiden en voor extra informatie contact op te nemen met ons.

Gerelateerde artikelen

5 oktober 2024

Hoe een NEE ook een JA is

Artikel bekijken
8 juni 2024

Steeds meer besturen nemen de software van Flexonderwijs in eigen beheer

Artikel bekijken
8 juni 2024

Rapport Algemene Rekenkamer betreft externe inhuur positief over zzp’ers!

Artikel bekijken

Interessante informatie

Vorige
Volgende