De opbouw van het uurtarief

2 januari 2024
Leestijd: 4 min

Je uurtarief staat niet gelijk aan wat je uit kunt geven. Je uurtarief zorgt voor de omzet. Daar gaan je kosten, premies en belastingen af en dan weet je wat weet je kunt uitgeven (winst). Bij het werken als zelfstandige valt of staat alles met een kloppend uurtarief.

Jouw uurtarief berekenen

Zoals gezegd baseer je uurtarief op wat je overhoudt na aftrek van de kosten. In het onderwijs heb je relatief minder kosten dan als je bijvoorbeeld als zzp’er in de bouw werkt. Een ander aandachtspunt; het onderwijs is ‘maar 40 weken open’. Om een antwoord op maat te kunnen bieden hebben we een bereken-tool voor je gemaakt.

    1. Hoeveel uur per week ben ik aan het werk? Dit is inclusief de niet-te-factureren-uren die je investeert middels overleg, telefoontjes, administratie, netwerken, eventueel bijscholing, etc.
    2. Hoeveel uur per week zal ik gemiddeld factureren?
    3. Wat wil ik per maand prive kunnen uitgeven voor dit aantal uren?
    4. Wat zijn mijn jaarlijkse kosten? Denk hierbij aan kantoorkosten (incl. telefoon, internet, computer, etc.), verkoopkosten (incl. advertentie-, representatie- en verteerkosten), auto (brandstof, onderhoud en afschrijving), boekhouding/accountant (tip)
    5. Wat zijn mijn kosten aan eventuele arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioen/broodfonds, aansprakelijkheidsverzekering, etc? (ben je verzekerd bij Alicia via flex, dan is deze stap over te slaan en achteraf mee te rekenen als 15 cent op het uurtarief)
    6. Houd rekening met ‘slechte maanden’. Denk aan schoolvakanties. We noemen dit de extra kosten
    7. Voor welke belastingkortingen kom ik voor in aanmerking? Denk hierbij aan het urencriterium, startersaftrek, FOR en eventueel de nieuwe KOR.

 

Bespaar op kosten, kies voor de verzekering per uur

Waar hangt het uurtarief nog meer van af?

Het advies is om weg te blijven van cao-onderhandelingen omdat die jouw ruimte in ondernemerschap kunnen beperken (denk aan reiskosten etc). In plaats daarvan is het handig te richten op de in-/deflatie. Neem vaste momenten per jaar waarin je tariefverhogingen doorvoert. tariefverhogingen tijdens een opdracht zijn not-done.

Expertise

Sommige kwaliteiten verdienen een hogere beloning dan andere. Hoeveel de externe expertise waard is, hangt af van de toegevoegde waarde die het het schoolteam oplevert en de duurzaamheid hiervan. Kort gezegd: wordt er een oplossing voor ziek/piek gevraagd of is de hulpvraag gericht op “uniek”.

Verantwoordelijkheid

Bepaalde taken vragen een verantwoordelijkheid. Als het gaat om ondersteunen is er een ander tarief mogelijk dan als het om een opdracht gaat met een eindverantwoordelijkheid.

Periode

De zzp’er baseert een uurtarief op de kosten (verzekering, pensioen, vervoer, communicatie en acquisitie) en zekerheid. Bij korte opdrachten heeft de zzp’er minder zekerheid en worden de kosten over minder uren verdeeld. Hiermee is het logisch dat korte inzet per uur duurder is dan langdurige inzet.

Hoe verreken ik km-vergoeding?

De zzp’er bepaalt het uurtarief incl onder andere km-vergoeding. Omdat er voor zzp’ers geen cao-onderwijs geldt, mag dit afwijken van de standaard km-vergoeding. De school hoort alleen het uurtarief. Het scheelt discussie over vergoedingen en cao. Is

Maak je als zzp’er gebruik van een prive auto, dan heeft het nog een extra voordeel dat de km-vergoeding niet gelabeld is; Zo bepaal je zelf wat je buiten de inkomstenbelasting om aan kosten naar je zelf overmaakt.

 

Bespaar op je kosten

Minder kosten betekent in veel gevallen de mogelijkheid je uurtarief te verlagen en aantrekkelijker te zijn of voor meer winst. Flexonderwijs faciliteert graag de kosten zo laag mogelijk te houden. Denk aan administratieve ontzorging, verzekeringen, professionalisering (open via tools op het platform) etc.

 

Wat moet ik apart houden voor belastingen etc?

Een stelregel die je in het onderwijs (vrijgesteld van btw) kunt hanteren is:

      • 1/3 voor De Belastingdienst (inkomstenbelasting, zorgverzekeringspremie)
      • 1/3 voor verzekering, pensioen en overige kosten
      • 1/3 te besteden winst

 

Handige links

Gerelateerde artikelen

14 oktober 2024

DBA checklist

Artikel bekijken
5 oktober 2024

Hoe een NEE ook een JA is

Artikel bekijken

Hoeveel opdrachtgevers moet ik hebben als zzp’er in het onderwijs?

Artikel bekijken

Interessante informatie

Vorige
Volgende