ZelfstandigeOnderwijs

‘Dure’ zzp rukt op in scholen

Het aantal zelfstandige leraren is de afgelopen jaren fors toegenomen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er momenteel bijna 60.000 zzp’ers werkzaam zijn in het onderwijs, tegen 26.000 in 2003.

De AVS deed vorig jaar onderzoek naar de inzet van zzp-docenten. Daaruit blijkt dat 22 procent van de scholen regelmatig gebruikmaakt van deze leraren. Ook blijkt dat 36 procent van de scholen een beroep doet op uitzendbureaus of headhunters om een vacature in te vullen. „Soms is het nodig om een tijdelijke kracht in te zetten, bijvoorbeeld als een leraar ziek wordt”, stelt AVS-voorzitter Van Haren. Verder lezen..

Telegraaf, 18 januari 2020


In dit artikel werd Jan-Willem Duim om een reactie gevraagd waarin hij bevestigt dat inzet van zzp’ers ellende, zoals het noodgedwongen naar huis sturen van kinderen, kan voorkomen. Op korte termijn is het de oplossing ter opvulling van uitval/uitstroom, op lange termijn is het de oplossing ter voorkoming hiervan. Zo behouden we onderwijskwaliteit, -geld en -personeel in het onderwijs.