Renseigneringsverplichting, zo dien je een klacht in

1 februari 2023
Leestijd: 3 min

Naar aanleiding van deze linkedinpost (die we helaas hebben moeten verwijderen) hebben we een artikel geschreven. Navolgend hebben we hier het stappenplan hoe je een klacht indient met betrekking tot het delen van je BSN bij de Renseigneringsverplichting.

Klacht bij Belastingdienst melden?

Mail onderstaand bericht naar FG(a)minfin.nl

Beste Functionaris voor gegevensbescherming Ik ben zzp’er in het onderwijs en werk, samen met nog honderden anderen btw-vrijgesteld via het collectief van onderwijszzp’ers en non-profit platform Flexonderwijs. Op 22 januari is de belastingdienst gebeld en vertelde mij dat besturen mijn BSN moeten inleveren. Het was onduidelijk of ik verplicht ben het af te geven. Na vele doorverbinden deelde de loondienstafdeling hierover niet in discussie te gaan. Na een belletje met AP werd geadviseerd de klacht ook naar u te sturen. De Belastingdienst eist via mijn opdrachtever(s) mijn BSN op mbt reseigneringsverplichting. De Belastingdienst zegt dit te mogen op de volgende wettelijke gronden; 47b, 53 algemene wet inzake rijksbelastingen. 22a uitvoeringsbesluit inkomensbelasting 2001. Ik vraag mij af wat de noodzaak ervan is. Daarbij vraag ik u de privacygevoeligheid hiervan te toetsen.. Waarom wordt eerst het BSN nummer uit de BTW nummers gehaald en vervolgens toch weer de BSN nummer opgeëist. Als het doel ‘dubbeltelling voorkomen’ is… is een kvk- dan wel btw-nummer geen beter alternatief? Klopt het dat de belastingdienst het niet van mij mag eisen om in te dienen maar wel van besturen? En waarom zouden besturen het vervolgens wel van mij mogen eisen? Ik wil u vragen of dit juist is Met vriendelijke groet

 

Klacht bij Autoriteit Persoonsgegevens melden?

  • Ga verder naar vraag 2 en daarna naar vraag 3. Het gaat bij deze vraag niet om een datalekGa naar de site van Autoriteit Persoonsgegevens
  • Als je kiest voor “klacht melden” kom je op deze pagina. Je kunt kiezen om een tip (mogelijke privacyschending, je krijgt geen reactie) of een klacht (verwerking van uw persoonsgegevens, je krijgt reactie) door te geven. Bij klachten duurt het gemiddeld 6 maanden(!).
    Onze suggestie is te kiezen voor een tip door bij vraag 3 (Wat wilt u bereiken met uw melding?) te klikken op de bovenste bullet (Dat ik de AP informeer over een privacyschending).
  • Ga verder naar vraag 2 en daarna naar vraag 3. Het gaat bij deze vraag niet om een datalek
  • Als omschrijving kun je onderstaande tekst gebruiken, maar voel je vrij dit naar eigen inzicht in te vullen. Deze tekst is als voorbeeld bedoeld

Ik ben zzp’er in het onderwijs en werk btw-vrijgesteld. De Belastingdienst eist via mijn opdrachtgever(s) mijn BSN mbt renseigneringsverplichting. De Belastingdienst zegt dit te mogen op de volgende wettelijke gronden; 47b, 53 algemene wet inzake rijksbelastingen. 22a uitvoeringsbesluit inkomensbelasting 2001. Echter ben ik van mening dat dit, omwille van de privacywetgeving, onjuist is. Daarbij ontbreekt de noodzaak van dit specifieke gegeven. Het doel zou met een KVK- of btw-nummer behaald kunnen worden.

Uiteraard is er gevraagd naar de Functionaris Gegevensbescherming… die is, volgens De Belastingdienst enkel per brief bereikbaar. FlexOnderwijs (collectief van onderwijs-zzp’ers) heeft mede namens mij een brief gestuurd waarin gevraagd wordt in te zoomen op deze casus.

Volgens de Belastingdienst is de noodzaak van opgave van het BSN om dubbeltelling te voorkomen. De wettelijke gronden zijn er, de noodzaak hiervan ontbreekt mijns inziens.

Hopelijk ziet AP de urgentie deze tip verder uit te pluizen. Ik ben een van de 9000+ zzp’ers die hiermee te maken heeft. Daarnaast zijn er nog weer 1200 besturen die een boete krijgen van 8000 euro (van de Belastingdienst) als ze de gegevens niet compleet aanleveren voor afgelopen 31 januari..

  • Bij vraag 4 zijn de gegevens: Belastingdienst, Amsterdam
  • Hierna volgt nog een overzicht en wordt je tip verzonden

 

 

Gerelateerde artikelen

No articles found.

Interessante informatie

Vorige
Volgende
10 oktober 2023

Gaat het kabinet eindelijk de schijnzelfstandigheid aanpakken?

Artikel bekijken
5 augustus 2023

Flex.. Werkt!

Artikel bekijken
23 juni 2023

Leraren tekort: zijn onderwijs-zzp’ers de oplossing? goed 2

Artikel bekijken

Wetsvoorstel omtrent de wildgroei van Flexcontracten

Artikel bekijken
31 januari 2023

Mag de Belastingdienst wel/niet je BSN opeisen mbtrenseigneringsverplichting

Artikel bekijken