Overeenkomst Geen Werkgeversgezag

Of het nu vrijwilligerswerk of ander werk betreft, een overeenkomst is niet vrijblijvend en vanuit beide partijen wenselijk. Flex biedt een tweepartijenovereenkomst waarbij geen sprake is van overnameboetes en contactverboden.

Wel zo netjes.

 

Zelfstandige in het onderwijs?

Een goede overeenkomst voorkomt schijnzelfstandigheid. Een modelovereenkomst Geen Werkgeversgezag is essentieel om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Deze overeenkomst is bij de Belastingdienst te downloaden en volgens met de door hun genoemde voorwaarden aan te passen.

Let op: De Belastingdienst vernieuwt de overeenkomst om de vijf jaar. Via Flex updaten we de overeenkomst maandelijks naar aanleiding van de actualtiteit (= rechtzaken rond wet DBA)

Overeenkomst via Flexonderwijs?

Tot maart 2021 leverde Flexonderwijs aan alle aangesloten zzp’ers een versie van deze overeenkomst. Helaas gebeurde het te vaak dat deze onjuist werd aangepast en/of een verouderde versie werd gebruikt. Ook merken we (nog steeds) dat schoolbesturen (onbewust) onjuiste en/of verouderde overeenkomsten gebruiken, waardoor schijnzelfstandigheid eerder bevestigd dan voorkomen werd.

Vanaf maart 2021 biedt Flexonderwijs de school en de zzp’er de mogelijkheid om altijd over de meest actuele versie te beschikken. Om voor het onderwijs extra werk te voorkomen, zijn enkel de overeengekomen voorwaarden toe te voegen.

 

  • Als enige platform in Nederland bieden we deze overeenkomst aan zonder handtekening van Flexonderwijs. Flexonderwijs is dus géén partij bij deze overeenkomst. Geen afhankelijkheid dus.

De administratietool

De modelovereenkomst is onderdeel van de administratietool. Zo besparen we niet alleen de tijd (en kosten) voor het individueel checken van de overeenkomst maar automatiseren we ook de urenregistratie en facturatie (incl betalingsherinneringen) 

We hebben dit proces zo in elkaar gezet zodat we tegen het laagste tarief van Nederland zowel gemak, onafhankelijkheid en besparing in tijd (kosten) kunnen bieden. Zelfs de btw-vrijstelling blijft op deze manier behouden. Onze belofte: Het onderwijs betaalt geen cent te veel.

Er zijn al verschillende besturen die de administratietool adopteren voor alle externe inzet. Ze kopen dan de kosten af inclusief een teruggavebeleid (mochten we toch winst maken)

 

  • In de regel merken we dat schoolbesturen de zzp’er sneller uitbetalen omdat facturen aan de wettelijke en geautomatiseerde eisen voldoen.

Veelgestelde vragen

We willen dit, hoe pakken we dit aan?

Zzp’ers kunnen via Tools op de knop Overeenkomsten klikken. Daar is de mogelijkheid om een Overeenkomstverzoek te doen bij de school.

Scholen kunnen via Tools op de knop Overeenkomsten klikken. Daar is de mogelijkheid om een Overeenkomst aanmaken te klikken.

 

Kan ik ook alleen de overeenkomst kopen?

Nee. Anders zouden wij meewerken met verspreiding van verouderde overeenkomsten ivm de inhoudelijke updates die wij, vanuit rechtmatigheid, met regelmaat doorvoeren

Besturen kunnen er wel voor kiezen de complete software af te kopen tegen kostprijs

De zzp'er werkt met eigen administratie. Wat dan?

Dat is geen probleem. Deze facturen hebben een eigen oplopende nummering en kunnen daarom volgens de Belastingen aan je eigen administratie worden toegevoegd. Het is zelfs mogelijk Flexonderwijs te koppelen aan jouw boekhoudpakket, zodat dit automatisch gaat

We regelen het liever zelf, mag dat?

Uiteraard. De verplichting rust enkel wanneer het contact voortkomt uit een flexaanvraag en/of scholen aangesloten zijn met een bestuursaccount. De reden is de verantwoordelijkheid vanuit Flex.

Je kunt jezelf natuurlijk ook de vraag stellen waarom je het zelf zou willen regelen als je veel goedkoper en veiliger uit bent als dit collectief wordt uitgevoerd.

Wat zijn de voor- en nadelen?
  • Tijd en kostenbesparing. Door gebruik te maken van de tool maak je het voor het onderwijs goedkoper.
  • De overeenkomst is altijd up-to-date en zonder addertjes onder het gras.
  • Iedereen bij Flexonderwijs maakt gebruik van deze overeenkomst, waardoor er weinig reden is tot discussie over de inhoud.
  • Binnen een minuut geregeld.

 

Nadelen

  • alle nadelen die we hebben gehoord, hebben we kunnen oplossen binnen de tool
  • het zal even wennen zijn 🙂
Is er sprake van bemiddeling?

Nee. Vanuit de Belastingdienst hebben we die zekerheid op papier (we faciliteren enkel in de administratie). Hierdoor blijft de btw-vrijstelling bestaan.

Ondanks dat de facturen via flex lopen, is de school dus je opdrachtgever. Flex is dus geen partij in deze en daardoor komt de zzp’er toch aan verschillende opdrachtgevers.

Waarom staat het adres van Flex dan op de factuur? Dit is omdat we anders in jouw rekening moeten kunnen om te weten of de school betaald heeft. Dat is natuurlijk niet wenselijk. Op deze manier is het netjes opgelost.

Wat is de betalingstermijn?

In het systeem zit een automatische betalingsherinnering. Je krijgt melding per mail als deze herinnering naar de opdrachtgever wordt verstuurd. Het betalingstermijn is 14 dagen. Op Flexcijfers zie je dat ruim 70% van de besturen dit haalt.

Wat kost de administratietool?

Op dit moment (23/24) zitten we op 4% van ht uurtarief. We verlagen jaarlijks dit percentage omdat door collectief gebruik het voor het individu goedkoper kan.

De opdrachtgever betaalt voor deze administratieve zekerheid. Per dag is dit gemiddeld 20 euro (een schijntje in vergelijking tot met wat men kwijt is aan kosten bij het zelf doen of bij een bureau).

Hoe zit het dan met de VAR?

Voor het bestaan van de Modelovereenkomst Geen Werkgeversgezag was er de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie en dus niet het vierkantje met je vingers na een overtreding tijdens een voetbalwedstrijd). De VAR was een document van de belastingdienst dat duidelijkheid verschafte over de werkrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. De opdrachtgever wist op deze manier zeker dat hij tijdens de opdracht wel of geen loonheffing moest inhouden. Sinds 1 mei 2016 is VAR vervangen door de modelovereenkomst.

De toekomst van de DBA

Naar alle waarschijnlijkheid zal de wet DBA in combinatie met de modelovereenkomst Geen Werkgeversgezag worden vervangen door de Opdrachtgeversverklaring. Echter zijn deze ideeën recentelijk weer de ijskast ingegaan.