Ha ondernemer! Hopelijk heb je genoten van je vrije dagen – of zit je er nog middenin. Het is weer tijd om iets te delen over de DBA. Hierbij de antwoorden op de meest gestelde vragen van afgelopen maand
Zijn er nog opdrachten voor volgend jaar?
Traditiegetrouw is het tussen april en juni altijd rustig. Scholen “zingen het uit tot de zomer”. In juni komen de aanvragen voor het nieuwe schooljaar al langzaam binnen en in augustus-september duikelt iedereen over elkaar heen voor de zzp;er zonder tussenpartij.. Het is dus niet vreemd dat het nu rustig is.
Maar onderwijs stopt toch vanaf 1 augustus met zzp’ers?
Dat is wat het onderwijs ook op 1 januari en op 1 april communiceerden. Men zal het vanaf augustus zonder zzp’ers willen proberen. En dat is prima. Geen zekerheid op werk hoort ook bij het zijn van ondernemer. Tijd om aan je acquisitie (profiel op flex), je website en/of professionalisering (cursus, flextival) te besteden.
Overigens. Mochten schoolbesturen inderdaad gezamenlijk hebben afgesproken te stoppen met zzp’ers, is dit een dure afspraak. Volgens de ACM is dit namelijk kartelvorming. De boete hiervoor is hoger dan de boete wanneer er sprake is van schijnzelfstandigheid. Een melding maken bij de ACM kan hier.
Wat merkt Flexonderwijs van de DBA?
Opmerkelijk genoeg merken we groei: meer aangesloten zzp’ers, meer scholen, en zelfs een verdubbeling van het aantal lopende overeenkomsten. Tegelijkertijd zien we verschuivende deadlines: 1 januari werd 1 april, en nu is het 1 augustus. Sommige scholen geven aan “te moeten stoppen” met zzp’ers op last van het bestuur. Vaak is onduidelijk of dit beleid gebaseerd is op de onjuiste aanname dat zzp’ers niet zouden mogen, of dat het bestuur geen zzp’ers wil. Ook in de zorg en kinderopvang zien we nu geleidelijk meer aanvragen. Het NOS deelde op 3 mei nog dat er juist weer zzp’ers in de zorg worden ingezet omdat het onhoudbaar blijkt te zijn
Komt er een nieuwe wet?
De DBA is in feite een lege huls die de weg moet vrijmaken voor de VBAR. Naast de VBAR – waarop veel kritiek is – werkt Thierry Aartsen (VVD) aan de Zelfstandigenwet. Deze wordt nog voor de zomer ingediend in de Tweede Kamer en beoogt zzp’ers eindelijk een wettelijk bestaansrecht te geven. Dat ontbreekt nu, en zolang dat zo is, blijft wettelijke duidelijkheid uit.
Flexonderwijs heeft toch met Aartsen gesproken?
Klopt. We hebben niet stilgezeten 🙂 Eind mei verschijnt er een mooi artikel over ons in Follow The Money en we zijn geïnterviewd door het onderwijsblad van de AOb (die overigens opeens uitgesproken tégen zzp’ers zijn). Daarnaast hebben we in de Tweede Kamer gesproken met Thierry Aartsen. Dat gesprek is opgenomen en binnenkort te zien op Instagram en LinkedIn. Aartsen stelt letterlijk dat zzp in het onderwijs gewoon mogelijk is, en dat besturen onverstandig handelen door collectief te stoppen met zzp’ers.
Waren jullie niet ook met een rechtszaak bezig?
Klopt. Omdat de huidige handhaving vooral gestoeld is op vage begrippen en de holistische toetsing van het Deliveroo-arrest, leggen we casussen voor aan de kantonrechter. Zo kunnen we vooraf duidelijkheid krijgen over wat wel en niet door de beugel kan. Denk aan zaken zoals langdurige inzet, ingebedde werkzaamheden en het ondernemerschap van de zzp’er. Wil jij ook duidelijkheid? Deel hier jouw casus.
Kon je nou ook bij Flex in loondienst?
Niet bij Flex zelf, maar wel via InnTeaching. Je behoudt (zoals je als zzp’er gewend bent) eigen regie over je uurtarief die mag afwijken van de onderwijs-cao, maar hebt wel recht op doorbetaling bij ziekte. Het grote verschil met bemiddelingsbureaus blijft. Géén concurrentiebeding, géén overnameboetes en géén winstmodel. En als de storm weer is gaan liggen, kun je terug naar zzp bij je opdrachtgever. Voorwaarden: minimaal €50 per uur en minimaal 0,4 fte.
Er was toch die ene uitspraak van de Hoge Raad in februari?
Klopt. De FNV, de Belastingdienst (en ook de PO-raad) kreeg indirect op de kop van de Hoge Raad. Ze mogen bepaalde criteria (zoals inbedding) niet zwaarder laten wegen dan andere (zoals ondernemerschap). Belangrijk nieuws, want in een recent seminar voor schoolbesturen paste de Belastingdienst dit wel toe. Onterecht dus. Naast de juiste informatie is ook het juiste contract belangrijk, en moet het ondernemerschap goed onderbouwd zijn (ondervangen met de overeenkomst via Flexonderwijs) .
Dus inbedding (kerntaken uitvoeren) in het onderwijs mag?
Het grootste misverstand dat wij hoor is inderdaad dat een zzp’er geen werk zou mogen doen dat ook door mensen in loondienst wordt gedaan. Dat is nergens zwart-op-wit terug te vinden. Inbedding op zichzelf is geen schijnzelfstandigheid. Net zoals de duur van de opdracht dat niet is. Een zzp’er mag dus wél hetzelfde werk doen als iemand in loondienst – mits je voldoet aan andere criteria uit het Deliveroo-arrest. Zie daarvoor het toetsingskader.
Kom jij ook? Flextival, zaterdag 5 juli 2025?
Er waren nog andere rechtszaken, toch?
- Een zzp-huisarts die invalwerk deed: geen schijnzelfstandigheid.
- Meer dan 2,5 jaar bij 1 opdrachtgever: geen schijnzelfstandigheid.
- Bekijk hier het overzicht van de belangrijkste rechtszaken.
Krijgt de school een boete – en moet ik die als zzp’er betalen?
In 2025 worden er geen boetes opgelegd. In 2026 verwachten we een nieuwe wet. Het kan gebeuren dat loonheffingen met terugwerkende kracht betaald moeten worden. Sommige overeenkomsten proberen deze verantwoordelijkheid bij de zzp’er neer te leggen. In onze overeenkomsten hebben we daarom een gedeelde verantwoordelijkheid opgenomen. De kosten voor de zzp’er zijn beperkt: je kunt een groot deel van deze bedragen terugvorderen bij de Belastingdienst omdat je dan formeel geen ondernemer was voor die opdracht.
Zijn er in het onderwijs al controles geweest?
Nee. Tot nu toe is bij ons geen enkel geval bekend waarin een ondernemer of opdrachtgever gecontroleerd werd op schijnzelfstandigheid, laat staan dat dit daadwerkelijk een uitspraak is geweest.
Kan ik gewoon blijven zzp’en in het onderwijs?
Dat is een keuze die je maakt als ondernemer. Zekerheid van werk heb je niet – tenzij je kiest voor een combinatie (deels loondienst, deels zzp). Je hebt wél zekerheid over wat jij te bieden hebt en hoe je de beste versie van jezelf kunt zijn. Uit de laatste peiling blijkt dat 80% van de zzp’ers gewoon zzp’er blijft – binnen én buiten het onderwijs. De meesten zijn niet gaan zzp’en bij gebrek aan loondienstopties, maar uit overtuiging.
Denk je toch aan overstappen? Kijk dan eens naar de optie om via InnTeaching met eigen voorwaarden te werken of ga direct in loondienst bij de school. Vermijd alsjeblieft de tussenbureaus.
Nog enkele tips voor de maand mei:
- Let op je uurtarief. Zorg dat het een all-in tarief is, maar houd het realistisch. Maak het jezelf niet onnodig moeilijk. Doe een uurtarief-check.
- Onderbouw je ondernemerschap. Denk aan verzekeringen, professionalisering (flextival, teamkamer) en juist administratie (bijvoorbeeld via Flex). Bekijk ook voor de zekerheid de ondernemerschecklist op je profielpagina.
- Lees het toetsingskader. Begrippen als “geen kerntaken”, “niet langdurig”, “geen rooster volgen” zijn op zichzelf géén verbod op zzp in het onderwijs.
- Wees bewust van je profilering. LinkedIn is handig voor acquisitie, maar wees bewust van je toon. Voorkom dat je wanhopig overkomt – dat kan verkeerde beeldvorming geven richting opdrachtgevers en de Belastingdienst. Niets op Linkendin zetten? Jawel. juist wel doen! Zo bevesrtig je je ondernemerschap. Deel ook gerust je link naar je flexprofiel.
Tot volgende maand!