De zzp’er te duur!?

2 januari 2024
Leestijd: 3 min

Peilingen vertellen ons dat 53% van de mensen in het onderwijs van mening is dat een zzp’er te duur is. Vragen wij hoeveel een zzp’er per uur rekent, weet 7% een bedrag te noemen.

“Te duur” is blijkbaar snel gezegd. Waar vergelijken we mee en hoe? Het is inderdaad waar dat het bedrag dat gefactureerd wordt hoger kán zijn dan het bedrag dat op het loonstrookje staat. Waar baseert een zzp’er het uurtarief op?

Hoeveel euro per uur vind je duur?

Of men weet niet over welk bedrag men het heeft, of men verwart een zzp met een bureau. Het zijn vaak de tussenpartijen die inderdaad een marge (20-45%) bovenop leggen. Daarnaast is de dienst van een zzp’er via een tussenpartij belast met 21% btw. 

Niet standaard 8 uur per dag?

De voordelen van een zzp’er; betalen per gewerkt uur. In het onderwijs zijn er veel uren, buiten bijvoorbeeld de lesgebonden uren, die niet standaard gewerkt/gefactureerd hoeven te worden. Sowieso de vakanties, verlof en de ziektedagen. Maar ook de aanwezigheid bij studie(mid)dagen, vergaderingen, bijeenkomsten, commissies en borrels? Vaak mag het wettelijk niet eens mbt ‘inbedding’(link). Overleg dus met de zzp’ers wat jij wil dat zij gaan doen en voor hoeveel uur per week. Hier zit een logische besparing die bureaus natuurlijk niet hardop vertellen.

“We hebben gezamenlijk afgesproken niet met zzp’ers te werken”

Je mag best minder tot geen zzp’ers inzetten. Dit afspreken is juridisch niet toegestaan. Dit vind je terug in de mededingingswetgeving waarover de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over waakt.

De ACM is glashelder op haar website als het gaat om de inzet van zelfstandigen in genoemde sectoren:
“Werkgevers mogen niet samen afspreken om zzp’ers niet of in mindere mate in te huren. Werkgevers mogen ook niet afspreken om pas in laatste instantie een beroep te doen op zzp’ers en eerst alle andere mogelijkheden uit te nutten. Zij beperken zo namelijk de mogelijkheden voor zzp’ers om bij een of meerdere werkgevers te werken en benadelen hiermee zzp’ers. Onderling afspreken om niet of in mindere mate zzp’ers in te huren mag ook niet als maatregel in het kader van een betere naleving van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Het is de individuele verantwoordelijkheid van werkgevers en zzp’ers om aan deze wet te voldoen.” Bron: ACM en scroll naar de tweede titel: Waarover mogen werkgevers in de zorg samen géén afspraken maken?

Wil je meer weten over de vergelijking kostprijs (po)? 

Wil je meer weten over de opbouw van het uurtarief

Wil je meer weten over het uurtarief in het onderwijs vergeleken met andere sectoren?

Wil je weten wat een zzp’er (via de administratietool) het onderwijs aan extra kosten bespaart?

Leuk weetje: Het stigma dat de zzp’er te duur zou zijn, is gelukkig verleden tijd. We weten dat de factuur van de zzp’er niet te vergelijken is met een salarisstrook. Daarnaast kost een zzp’er zónder tussenpartij tot wel 55% minder door ontbreken van btw (21%) en bemiddelingsfee (10-35%). Een zzp’er per uur (zonder detachering, bemiddeling of payroll) is in 97% van de gevallen de goedkoopste optie naast loondienst

Gerelateerde artikelen

14 oktober 2024

DBA checklist

Artikel bekijken
5 oktober 2024

Hoe een NEE ook een JA is

Artikel bekijken
8 juni 2024

Brabantse besturen zijn tegen tussenbureaus maar voor zzp-inzet

Artikel bekijken

Interessante informatie

Vorige
Volgende