ZelfstandigeOnderwijs

Wetsvoorstel omtrent “de wildgroei van flexcontracten”

Op 10 mei 2023 deelde Minister Wiersma een initiatief tot wetsvoorstel (download PDF) waarmee een einde gemaakt moet worden aan “de wildgroei van flexcontracten”. Volgens de Minister “zorgt een contract voor binding met een school, en daar heeft iedereen wat aan”.

Het wetsvoorstel samengevat

Eerste reacties uit het veld

De reacties van schoolbesturen, po-raad en vo-raad zijn duidelijk.
“Een oplossing voor een niet bestaand probleem” en  “Schoolbesturen hekelen Wiersma’s flexwet voor de bühne”. Ook op sociale media (link Jan-Willem Duim) gonsde het van verbazing en vragen. “Iedereen een vast contract, prima.. maar wat als de mensen niet willen?”, “Is dit een manier om het lerarentekort op te lossen?”, “een contract bindt mensen aan een school, foei!”, “Zzp’ers zijn eerder de oplossing dan de schuld, zij kunnen de kosten aan inhuur juist drukken mits zonder tussenpartij” en “Een nieuwe risico-regel-reflex”

Volkskrant 11-05-2023

Trouw 23-05-2023

Zzp'ers zonder tussenpartij

De overheid wil graag dat de externe inhuur beperkt wordt, zodat men in loondienst komt. Wat mij hierin het meeste stoort, is dat zzp’ers en bureaus op één hoop worden gegooid. Terwijl juist zzp’ers ervoor kunnen zorgen  dat de invloed van bureaus beperkt wordt. Als klap op de vuurpijl benoemt de minister (volgens mij geheeld onterecht) dat wildgroei van flex en zzp gestopt moet worden.

Onderzoek onder de zzp'ers

Het onderzoek met betrekking tot deze vraag geeft het volgende antwoord.. Mocht er een verbod op zzp’ers in het onderwijs komen, dan is maar 9 procent van de zelfstandigen bereid in loondienst te komen. De overige 91 procent verlaat het onderwijs definitief. Oftewel … als dit wetsvoorstel doorgaat, wordt het lerarentekort groter! En hiermee vanzelfsprekend ook de kwaliteit van het onderwijs.

Uitslag

Internetconsultatie

Gelukkig is er een mogelijkheid om van je te laten horen. Het ministerie van OCW heeft een wetsvoorstel strategisch personeelsbeleid voorgelegd voor internetconsultatie. In totaal zijn 75 openbare reacties op deze consultatie. Flex heeft uiteraard ook van zich laten horen, help jij mee? Dat kan nog tot en met 18 juni 2023.

Enkele handige weetjes voor het geval je niet alleen met “ik sluit mij aan bij de opmerkingen van Flexonderwijs” wilt reageren.

Leave A Comment