flexonderwijs_logo

Wat verdient een zzp’er in het onderwijs?

Zoals alle freelancers kunnen zij in theorie vragen wat ze willen. Hoe dieper de school in de problemen zit, hoe sterker de zelfstandige staat in de onderhandelingen.

„Het gemiddelde uurtarief voor een zzp’er in het basisonderwijs is €55 tot €65”, zegt Jan-Willem Duim van het platform Flexleerkracht. Daarop hebben zich 200 basisschoolleraren aangemeld.

Het ZZP Centrum komt op een gemiddeld uurtarief van €55. Dat is ongeveer tweemaal zo veel als het bruto uurloon van een basisschoolleraar in loondienst. De zzp’er moet wel zelf zorg dragen voor zijn verzekeringen, pensioen, vakantiegeld en dergelijke, terwijl hij ook niet steeds gegarandeerd is van werk.

Voor de school verschillen de kosten voor een zzp’er of een leraar in loondienst niet enorm, zegt Duim. Dat komt doordat de school voor zijn medewerkers ook werkgeverslasten kwijt is. Volgens Duim is een basisschool voor een ervaren leerkracht inclusief werkgeverslasten per uur zeker €50 kwijt. „Als je wilt investeren in het onderwijs, is de inzet van zzp’ers de goedkoopste manier. Je betaalt ze alleen als je ze nodig hebt”, stelt Duim.

Duim, zelf ook leraar op basisscholen, wilde met zijn platform de tussenpersonen eruit halen. „Als er een tussenpartij bij zit, zie je wel uurtarieven van €70, €80 of meer. Zelfs soms boven de €100.”

Voorgezet onderwijs

In het voortgezet onderwijs verdient een tweedegraads zzp’er gemiddeld €60 bruto per uur, meldt het ZZP Centrum. Een eerstegraads docent kan rekenen op gemiddeld €67,50. Dat kan oplopen tot €90, met uitschieters naar boven.

Als nadeel van zzp’ers in het onderwijs geldt dat ze meestal alleen ingehuurd worden om lessen te geven, terwijl dat maar een van de taken van leraren is. In het voorgezet onderwijs zijn voltijds docenten volgens de cao aangesteld voor 1659 uur per jaar. Daarvan geven zij maximaal 720 uur per jaar les. De rest wordt besteed aan andere schoolwerkzaamheden, zoals planning en begeleiding. De zzp’er wordt daarentegen dus vooral als ’lesboer’ ingezet.

Concurreren

Duim benadrukt dat zzp’ers niet per se concurreren met leraren in loondienst. „Het zijn vaak mensen die uit het onderwijs zijn gegaan, maar het op deze manier nog wel willen doen op tijdelijke basis. Scholen zouden ze ook meer moeten inzetten. Bijvoorbeeld als je weet dat een leraar er bijna doorheen zit. Dan kun je hem of haar een weekje ontlasten en tijdelijk iemand anders voor de klas zetten.”