Aannames en misverstanden
Als het over zzp’ers in het onderwijs gaat, zijn er een aantal misverstanden recht te zetten.
De zzp’er..
De zzp'er is duur!
Als het goed is, kost een zzp’er zonder tussenpartij factor 1.2 van loondienst in vergelijking met de loondienstcollega die nooit ziek is. Het voordeel van directe benadering is dat ook de btw-vrijstelling blijft gelden en er geen boetes zijn als de zzp’er en school overgaan tot loondienst. Zzp’ers zijn eerder goedkoper dan invalpools en mensen in loondienst (wanneer ze meer dan 20 dagen per jaar afwezig zijn).
De zzp’er doet het voor het geld
Uiteraard, er zijn professionals die meer krijgen dan ze verdienen. Die zijn er ook in loondienst. Als geld de enige reden voor de zzp’er zou zijn, kom je er niet. Je moet jezelf (anders dan in loondienst) namelijk wel steeds bewijzen. Daarbij heb je te maken met kosten, ook als je geen werk hebt. Als je echt voor het geld zou gaan, is zzp niet de juiste keuze.
De zzp’er was anders in loondienst gebleven
Helaas … zzp’ers zijn ondernemers. De onderwijsbevoegde zzp’ers zijn mensen die het loondienstjasje juist niet ambiëren. Het gaat niet om het salaris, maar om professionele vrijheid. Onderzoek (link) wijst uit dat van de zzp’ers nog geen 10% (in het meest gunstige geval) in loondienst zal gaan.
De zzp’er bouwt geen relatie op
Het is waar dat de zzp’er niet dezelfde relatie met de leerlingen kan opbouwen als de collega in loondienst. Maar is die zelfde relatie nodig? Zonder enige relatie met de leerlingen is het moeilijk lesgeven. Het is dan ook onjuist te stellen dat de zzp’er geen relatie opbouwt met de leerlingen. Hij is minder “diep”, maar wel degelijk van belang. Een onderwijsprofessional zonder ‘relatie’ bestaat niet.
De zzp’er is niet verzekerd
Niet automatisch, nee. Maar het percentage wel/niet is eerder 90/10 dan 10/90. We hebben het dan over aansprakelijkheid, ongevallen en arbeidsongeschiktheid. Via Flexonderwijs is het mogelijk voor zzp’ers om enkel voor de verzekering te betalen als ze werken (15 cent per uur). Dit resulteert in de grotere groep die voor een verzekering kiest.
De zzp’er vliegt in en uit
Dat ligt er maar net aan wat de opdracht is. Anders dan het personeel via tussenpartijen zijn de zzp’ers hun eigen visitekaartje en bepalen zij zelf welke opdrachten ze uitvoeren. Verwachtingsmanagement is iets waar zzp’ers voor staan!
De zzp’er doet geen randzaken
Even ervan uitgaande dat hiermee vergaderingen en rapportgesprekken worden bedoeld … Wettelijk gezien mag de zzp’er dit niet ‘vanzelfsprekend’ doen. Overigens geldt ook voor de zzp’er dat voor- en nabereiden, alsook de vergaderingen onderdeel zijn van de opdracht. Doet de zzp’er deze ‘randzaken niet’, dan betaal je er immers ook niet voor. Het is overigens bijzonder dat vakbonden en sommige schoolleiders/bestuurders aan de ene kant de zzp’er verwijten dat ze niet alles doen en aan de andere kant een wet steunen die zegt dat de zzp’er niet hetzelfde mag doen als men in loondienst doet. Toch?
De zzp’er is slecht voor het onderwijs
Uiteraard, een lerarenkamer vol met externen roept vraagtekens op. Datzelfde geldt voor een lerarenkamer zonder externen. In elke sector is die verdeling ongeveer 85% vast en 15% flex. Als je dan toch extern personeel inzet, bel dan de zzp’er zonder tussenpartij. Dat scheelt bemiddelingskosten, btw en overnameboetes. Want scholen die open staan voor zzp’ers zorgen ervoor dat jaarlijks 20% van de zzp’ers op flex in loondienst gaat op een van deze scholen. Zó krijgen we de stille reserve terug in het onderwijs. Naast een kwalitatieve win dus ook een kwantitatieve win
De wetgeving..
Een rooster volgen is automatisch een gezagsverhouding
Het volgen van een rooster is géén werkgeversgezag, zolang het volgen van het rooster een keuze is van de zelfstandige en roosterwijzigingen gelijkwaardig besproken worden. Voorbeelden van de zzp’er die aan het spoor werkt, de schilder die alleen binnen mag schilderen als de bewoner thuis is et cetera.
Werkgeversgezag betekent dat je instructies krijgt of opvolgt
Gezag betekent dat je het moet opvolgen. Indien het een eigen keuze is, is het geen gezag maar juist ondernemerschap en valt het onder “klant is koning”.
Overeenkomsten geen werkgeversgezag zijn niet meer geldig.
De overeenkomst geen werkgeversgezag is zeker wel geldig, zolang deze ook wordt aangehouden. Uiteraard is deze enkel geldig als men zich er in de praktijk ook aan houdt. Dat is een vrij grote open deur. Dat geldt namelijk voor alle overeenkomsten. Afgelopen maand is ook naar buiten gebracht dat de belastingdienst geen nieuwe overeenkomsten meer goedkeurt. Reden: te weinig mankracht en te veel variaties in de aanvragen. Vanuit Flexonderwijs hanteren we de overeenkomst van de belastingdienst zelf die uiteraard geldig is. Deze passen we maandelijks aan, met toestemming, naar aanleiding van rechtszaken tussen zzp’ers en andere sectoren dan het onderwijs.
Je mag niet werken met middelen van je opdrachtgever
Wanneer je tijdens een opdracht middelen nodig hebt om je opdracht te voltooien en deze middelen (denk aan schriften, potloden, lesboeken, e.d.) worden door jouw opdrachtgever gefaciliteerd, dan mag je die gewoon gebruiken. Deze regel geldt eerder voor het werken in de naam/bus/kleding van de opdrachtgever.
De “nieuwe zzp-wet”
De wet DBA is er al sinds 2016 en wordt ook al sinds 2016 met meer dan 80 fte vanuit de belastingdienst gehandhaafd. Er gold alleen een handhavingsmoratorium dat er vanaf 2025 afgaat. De VBAR wordt echt de nieuwe wet, maar die is nog in concept.
Opdrachtgevers worden met terugwerkende kracht aangepakt door de Belastingdienst
Dit is niet waar. De Belastingdienst gaat vanaf 2025 niet kijken naar de periode daarvoor.
Flexonderwijs..
Flexonderwijs is hetzelfde als Deliveroo.
Nee, bij Deliveroo zijn de zzp’ers voor het aanbod erg afhankelijk van het algoritme van het platform. Het algoritme bepaalt welke bezorger een bepaalde rit krijgt en kan beïnvloeden hoeveel opdrachten iemand kan doen. Een ander groot verschil is dat de maaltijdbezorgers voor Deliveroo werkten en de zelfstandigen op flex voor verschillende scholen.
Flexonderwijs is gewoon een tussenpartij
Nee, wij faciliteren vrijblijvend, zodat de zzp’ers wel ondernemers blijven. Zowel opdrachtgever als opdrachtnemer kunnen zonder bemoeienis van Flexonderwijs met elkaar via Flexonderwijs in contact komen. Dat is bij tussenpartijen, bemiddelaars en detachering per definitie anders.
Maar, Flexonderwijs vraagt wel een percentage per uur
Onze grootste propositie is de software (Flexineigenbeheer) aan besturen aanbieden tegen een vast bedrag per jaar, waarbij de winst wordt teruggegeven. Er zijn nog twee andere smaken waarbij 1) matching gratis tot stand komt zonder administratietool 2) de matching tot stand komt met administratie. Bij deze laatste optie rekenen we de kostprijs van ongeveer 2 euro per uur. Die staat in contrast met de marges van bureaus van 10-30 euro per uur.
Contact opnemen
Kom je er niet uit? Wij help je graag verder!