Rapport Algemene Rekenkamer betreft externe inhuur positief over zzp’ers!

8 juni 2024
Leestijd: 4 min

De Algemene Rekenkamer heeft het onderzoek naar de redenen en kosten van externe inhuur docenten afgerond. Wij zijn blij met dit onafhankelijke onderzoek waar we ook nog eens positief in genoemd worden.

De conclusie van het rapport

Het rapport heeft belangrijke bevindingen opgeleverd vanuit het doel om scholen inzicht te geven in de kostenstructuren, zodat ze beter geïnformeerd beslissingen kunnen nemen omtrent het inhuren van extern personeel. Hier zijn de hoofdpunten van het rapport:

  • Kosten
    Het inhuren via externe bureaus kost scholen vaak aanzienlijk meer dan docenten in vaste dienst. In sommige gevallen kunnen deze kosten zelfs dubbel zo hoog zijn. Deze meerkosten zijn voornamelijk toe te schrijven aan reserveringen voor vakantiesalarissen, bureaukosten en btw die scholen niet kunnen terugvragen.
  • Tarieven
    Er is een grote spreiding in de uurtarieven voor externe docenten Voor uitzendkrachten en gedetacheerden variëren de tarieven van ongeveer €30 tot €160 per uur, met een gemiddelde van €99 per uur. Voor zzp’ers variëren de tarieven van ongeveer €30 tot €100 per uur, met een gemiddelde van €77 per uur.
  • Redenen
    Een van de redenen voor de toename van externe inhuur is het tekort aan docenten en het tekort in tegemoetkoming aan flexibiliteit voor de docenten.
  • Tips
    De Rekenkamer geeft ook enkele praktische adviezen voor scholen die overwegen docenten extern in te huren. Het inhuren van een zzp’er is vaak goedkoper dan via een commercieel bureau en er is ruimte voor onderhandeling over de tarieven en marges van de bureaus.

Wat Flexonderwijs vindt

De uitkomst is geheel in lijn met wat wij ook zien en benoemen. Met de zzp’er bespaar je behoorlijk op de kosten van externe inhuur. Het gemiddelde uurtarief bij Flexonderwijs houden we dagelijks bij en staat op €66 (flexcijfers). Ook de reden van de groei aan extern personeel herkennen wij. Wat we graag hieraan willen toevoegen, is dat je met de groep zzp’ers ook een groter potentieel aantrekt, namelijk de stille reserve. Ook zouden we de nuance willen toevoegen dat we, ondanks de groei aan externe inhuur, in het onderwijs nog niet op 5% van het totale personeelsbestand zitten. Buiten het onderwijs is dit gemakkelijk 15%. Een flexibele schil is daarbij een voorwaarde voor een goedlopende organisatie.

Het rapport van de Algemene Rekenkamer

“65% van inzet onderwijs-zzp’ers via Flexonderwijs”

In 2022 heeft de rekenkamer berekend dat 17 miljoen euro uitgegeven wordt aan zzp-inzet binnen het onderwijs. Een grote verrassing voor Flexonderwijs, want volgens onze cijfers is in dat jaar 11 miljoen (65%) via de administratietool van Flexonderwijs gegaan. Om de verbazing van de bureaus voor te zijn: nee, niet 4% van 11 miljoen was voor Flexonderwijs. Veel besturen hebben namelijk gekozen de software af te kopen en daarmee 0% per uur betalen).

UITGELICHT: Brabantse besturen werken niet meer met bureaus, maar enkel met zzp’ers.

Martin van den Berg (directeur-bestuurder van het Christiaan Huygens College in Eindhoven) heeft zich uitgesproken over de inzet van zzp’ers in het onderwijs in Brabant. Hij benadrukt dat de Brabantse schoolbesturen zijn gestopt met het inhuren van docenten via uitzendbureaus vanwege de hoge kosten en de manier waarop uitzendbureaus misbruik maken van het lerarentekort. In plaats daarvan worden nu vaker zzp’ers ingezet. Lees meer.

 

UITGELICHT: Vechtstreekenvenen; administratie rond zzp-inzet laten we allemaal via Flexonderwijs doen.

De groei aan zzp-inzet betekent ook een groei aan administratief werk. Daarom brengen steeds meer schoolbesturen de administratie rondom zzp-inzet onder bij Flexonderwijs. Zo weet je zeker dat alles (van overeenkomst tot urenregistratie en facturatie) op een eenduidige en gecertificeerde wijze loopt. Besturen kunnen zelfs zzp’ers die buiten het platform om ingezet worden hierop laten aanhaken. Zonder kosten per uur en zonder kosten per zzp’er en zonder kosten per uur. Gewoon met een vast bedrag per maand voor onbeperkt gebruik. Lees meer

UITGELICHT: Het onderwijsmanifest

Sinds 2022 sluiten er, door het land heen, steeds meer schoolbesturen zich aan bij het onderwijsmanifest van Stichting AVES. Dit manifest kopt met “onderwijsgeld is voor leerlingen bedoeld”. Zij spreken zich gezamenlijk uit de tussenpartijen en dure zzp’ers te weren uit de schoolorganisaties. Uiteraard vroegen we ons af wat er wordt bedoeld met “de dure zzp’er”. Hier worden inderdaad zzp’ers (PO) via een bureau onder geschaard die een uurtarief van boven €85 hebben. Vanuit Flexonderwijs steunen we dit manifest, wat in het verlengde ligt van de oorsprong van ons platform.

Gerelateerde artikelen

5 oktober 2024

Hoe een NEE ook een JA is

Artikel bekijken
8 juni 2024

Brabantse besturen zijn tegen tussenbureaus maar voor zzp-inzet

Artikel bekijken
8 juni 2024

Steeds meer besturen nemen de software van Flexonderwijs in eigen beheer

Artikel bekijken

Interessante informatie

Vorige
Volgende