flexonderwijs_logo

De flexleraar bouwt in korte tijd een band op


HOEVELAKEN – Op een Gelderse basisschool heeft Monique van Deuveren nog niet gewerkt als zzp-doent. Het zijn vooral scholen uit het midden en westen van het land die haar voor de klas willen hebben. ,,Ik merk dat het lastig is om er als zzp’er tussen te komen.’’

Eigenlijk wilde Monique van Deuveren (50) uit Hoevelaken na bijna 25 jaar stoppen als juf. Al die papieren rompslomp en bureaucratie; ze was er helemaal klaar mee.

Totdat ze hoorde dat ze ook als zzp’er les kan geven. Inmiddels staat ze bijna een jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. ,,Ik krijg echt weer energie van mijn werk.’’

Voor Van Deuveren begon het nieuwe schooljaar maandag op een basisschool in Bilthoven, provincie Utrecht. Tot eind november neemt ze daar het werk over van de vaste leerkracht van groep 5. Zij is met zwangerschapsverlof.

,,Voor de zomer werkte ik op dinsdag en woensdag op een basisschool in Baarn. Omdat er in die omgeving een groot lerarentekort is, werd ik al snel gebeld voor andere klusjes. Zo werkte ik binnen een stichting ook in Utrecht, Soest en Soesterberg.’’

Afwisseling

Van Deuveren vindt het ‘super’ om telkens voor een nieuwe groep te staan. Ze houdt van de afwisseling en moet echt haar best doen om in korte tijd een band op te bouwen met een klas. Ouderavonden en ellenlange besprekingen?

Daar heeft ze tegenwoordig een stuk minder mee van doen. ,,Tenzij een school daar om vraagt, dan doe ik dat gewoon.’’

Makkelijk om als zzp’er aan de bak te komen, is het voor haar niet. Veel schoolbesturen zijn het nog niet gewend om met freelancers te werken en vallen terug op eigen invalpools, ervaart ze.

Vooral vanuit Oost-Nederland, waar het lerarentekort nog niet zo groot is, heeft ze amper belangstellende telefoontjes gekregen. Ja, eentje van een basisschool uit Duiven. ,,Maar dat is voor mij echt veel te ver weg.’’

Geïnteresseerde uitzendbureaus zouden het eenvoudiger kunnen maken om aan de slag te gaan bij een school, maar die houdt Van Deuveren van zich af. Het voelt voor haar niet goed dat zulke bedrijven ‘geld aan haar proberen te verdienen’.

Meer geld?

Hoge salarissen zijn voor veel schoolbesturen in het oosten een reden om niet met zzp’ers in zee te gaan. Geschat wordt dat een zzp-docent tussen de 55 en 75 euro per uur verdient. Hoeveel Van Deuveren precies vraagt, wil ze liever niet zeggen.

Het gaat in ieder geval om meer geld dan voorheen, geeft ze toe. Maar ze is nu wel helemaal zelf verantwoordelijk voor het betalen van belasting en de opbouw van haar pensioen.

De 50-jarige wordt nu vooral ingeschakeld als vervanger. Volgens haar zou een zzp-docent in de ideale wereld naast een juf of meester in vaste dienst ingezet moeten worden. ,,Leerkrachten hebben te maken met heel veel druk. Als wij dan een paar uurtjes voor de klas kunnen komen, neemt dat veel last weg en scheelt dat weer ziekteverzuim.’’

Even Wennen

Onderhandelen over arbeidsvoorwaarden, declareren: Van Deuveren moest in het begin wel even haar draai vinden als zzp’er. Neem nou benzinegeld.

In het begin vond ze het zelf niet nodig om dat terug te vragen, vertelt de Hoevenlakense. Haar boekhouder moest haar ervan te overtuigen dat het helemaal niet gek is om autoritjes op te schrijven.

Spijt van haar keuze om zelf iets te beginnen? Nee, dat heeft ze zeker niet. ,,Ik wilde echt stoppen in het onderwijs. Terwijl ik het werken met kinderen nog hartstikke leuk vind.’’