Btw-vrijstelling voor zzp’ers in het onderwijs?

Onderwijs is vrijgesteld van btw. Dat geldt voor basisonderwijs tot en met hoger onderwijs, ook wanneer dat uitgevoerd wordt door een zelfstandig ondernemer. Bron: De Belastingdienst. Er is ook een btw-vrijstelling mogelijk via de nieuwe KOR en ene registratie bij CRKBO

Deze onderwijsvormen zijn vrijgesteld:

  • wettelijk geregeld onderwijs
  • algemeen vormend onderwijs
  • beroepsonderwijs
  • kunstonderwijs
  • bijlessen
  • tentamen- of examentraining en examenafname.

Deze activiteiten zijn alleen vrijgesteld als ze betrekking hebben op vrijgesteld onderwijs.

Remedial teaching, Interne Begeleiding en schoolleiderstaken, verzorgd door zelfstandig ondernemers in het basisonderwijs of voortgezet onderwijs kunnen, door middel van een CRKBO-registratie, vrijgesteld worden geleverd. Het is ook mogelijk via de Nieuwe KOR een tijdelijke vrijstelling aan te vragen.

Letop!
Uitzendbureau’s die personeel uitzenden moeten altijd 21% btw berekenen over deze diensten. Voorkom deze kosten en benader de zzp’er zonder tussenpartij!

Wist je dit al?
Deze btw-vrijstelling mag niet als 0% op de factuur staan. Hiervoor zijn wettelijke eisen. Maak je gebruik van de administratietool dan zorgen wij dat de factuur (inclusief btw-vrijstelling) klopt.

Heb ik een CRKBO registratie nodig?
Voor het lesgeven volgens het wettelijk geregelde onderwijs (besluitnr blkb2014/125m) is de btw altijd vrijgesteld en heb je géén registratie bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) nodig. Met betrekking tot beroepsonderwijs – coachen van een collega zou hier ook onder kunnen vallen – is een registratie bij het CRKBO wél verplicht om zonder btw te mogen factureren.