Terwijl het einde van de zomervakantie nadert, is het lerarentekort nog altijd stuitend hoog. Bij basis- en middelbare scholen is voor duizenden leerlingen nog geen docent gevonden. “We voelen het tekort ook in Brabant terwijl dat lange tijd niet zo was”, zegt basisschool directeur Liesbeth van den Berg. Als tussenoplossing wordt nu ingezet op zzp’ers.
De Brabantse scholen beginnen na de zomervakantie als eerste. Liesbeth van den Berg kon net op tijd alle vacatures vullen op haar basisschool: “Op de laatste dag voor de vakantie kwamen we erachter dat we drie plekken opnieuw in moesten vullen. We hebben tijdens de vakantie hard moeten zoeken in ons netwerk, via advertenties en op sociale media.” Uiteindelijk is het gelukt, maar ze moest er wel een duur intermediair bureau voor gebruiken. “Ik hoop dat dit niet een voorbode is van wat er gaat komen.”
In het voortgezet worden nog 400 docenten gezocht, waarvan de meesten in Amsterdam (129). Ook in Utrecht (88), Rotterdam (80) en Den Haag (49) zijn nog veel openstaande vacatures.
Jan-Willem Duim runt een website om zzp-leerkrachten te koppelen aan scholen. Hij begon deze non-profit website toen hij zag dat commerciële bureaus goud geld verdienen met het detacheren van tijdelijke leerkrachten. De zzp’ers die via deze weg werk vinden, verdienen uit principe netto niet meer dan de reguliere leraren.
Toch loopt het loon van externen vaak wel hoog op. “Zowel de zzp’ers en de uitzendbureaus zijn gemiddeld duurder”, zegt Robert Sikkes, woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond. “Dat betekent dat scholen een afweging moeten maken of ze een dure leerkracht kunnen inhuren.”
Volgens Robert Sikkes is het einde van het lerarentekort voorlopig niet in zicht: “Ze doen er alles aan maar ik denk dat er toch wel gaten gaan vallen. Het is problematisch en het wordt alleen maar erger. Het zal zich langzamerhand uitspreiden over heel Nederland, dat is onvermijdelijk.”