De grote vraag naar leraren is big business geworden! Een groeiend aantal leraren schrijft zich uit, om vervolgens als zzp’er voor de klas te gaan staan. Maar ook uitzend- en detacherings-bureaus die een vervangende meester of juf regelen, pikken een graantje mee.
Doorn in het oog
Jan-Willem Duim is zelf zzp-er en staat voor de klas. Alle wildgroei aan tussenpersonen is hem een doorn in het oog. ”Detacheringsbureau’s schieten als paddenstoelen uit de grond en die verpesten het een beetje voor de zzp’er”, zegt Duim. Hij snapt wel waarom dat soort bureau’s meer geld vragen voor dezelfde dienst maar het kan goedkoper en het geld moet volgens Duim naar het onderwijs gaan niet naar Detacheringsbureau’s.
Het tekort aan leraren, meesters en juffen wordt steeds nijpender en de stijgende prijzen lijken dan ook een kwestie van vraag en aanbod. ”Dat is logisch”, zegt Duim verder. ”Als er weinig van leerkrachten zijn wordt er meer om gevochten.”
Weggegooid geld
Maar die partijen doen dat niet voor niks. Het gaat alleen in de Randstad al om miljoenen. Volgens de Algemene Vereniging Schoolleiders die de belangen behartigt van leidinggevenden in het onderwijs, zoals directeuren, is dat zuur geld. ”Dat soort uitgaven zijn een aanslag op de schatkist van een school, van hetzelfde geld kunnen er veel meer leraren worden ingehuurd”, aldus Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders.
Geen derde partij meer
Uit onvrede hierover is Jan-Willem zelf een site begonnen, zonder winstoogmerk. Hier kunnen ZZP-ers zich verhuren tegen een vast bedrag en dus zonder tientjes per uur aan bemiddelingskosten. ”Via deze manier zit er niemand tussen die ook maar een euro opstrijkt, en zo laat ik zien dat het anders kan. Op deze manier maak ik het dat soort verhuurbedrijven erg moeilijk”, concludeert Duim.