Verzekeringen voor zelfstandigen, zzp’ers en freelancers

Welke verzekeringen zijn zinvol voor jou als zzp’er? Wat betekenen en dekken ze? Wat kosten deze verzekeringen?

We helpen je graag door het bomen het bos te zien. Belangrijk om te weten is dat je nooit verplicht mag worden om te verzekeren en dat verzekeringen die je privé hebt afgesloten geen dekking geven voor jouw werkzaamheden als zelfstandige.

BAV – Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) dekt aanspraken tot schadevergoeding gericht op het onjuist uitoefenen van je beroep. Denk hierbij aan nalatigheden, vergissingen, onjuistheden, gebrekkige adviezen, verkeerde handelingen, etc.
€ 25-45 euro per maand

AVB – Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) dekt schade die zijn ontstaan tijdens het uitoefenen van je werk waar het bedrijf voor aansprakelijk gesteld wordt. Denk hierbij aan materiële of letselschade schade.
€ 25-45 euro per maand. Of via flex voor 15 cent per gewerkt uur

BO – Bedrijfsongevallenverzekering

Deze verzekering biedt je financiële steun als je door een ongeval blijvend invalide raakt of zelfs komt te overlijden. Je ontvangt dan eenmalig een som geld. Deze verzekering is actief tijdens je opdrachten en jouw reis van en naar jouw opdracht.

Let op!

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering in combinatie met ongevallenverzekering via Flex (eigenlijk ALICIA) voor 15 cent per gewerkt uur. Lees meer!

AOV – Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering sluit je af voor het geval je door een ongeval of ziekte niet kan werken. Zeker bij langdurige arbeidsongeschiktheid is dit inkomensrisico vaak enorm. Bij blijvende arbeidsongeschiktheid moet immers de periode tot AOW datum overbrugd worden, dit risico kan oplopen tot honderdduizenden euro’s.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kost gemiddeld 156 euro netto per maand. De exacte kosten van een AOV verschillen per beroep en hangen ook af van jouw wensen als ondernemer. De premie wordt samengesteld op basis van looptijd, beroep, het verzekerde bedrag en het eigen risico. (Ook deze verzekering bieden we vanuit Flex via Alicia)

Je kunt op verschillende manieren besparen op je AOV-premie. Bijvoorbeeld door je eindleeftijd aan te passen, je eigen risico te verhogen of het verzekerde bedrag te verlagen. Omdat een aov gezien wordt als een ‘hypotheek’ dien je een adviseur in te schakelen. Hier kun je op besparen door het zelf te doen; maar ook jij weet niet, wat je niet weet, en waarom dat belangrijk is in dit geval.

Broodfonds

Veel ondernemers onderschatten de impact van ziekte. Je bent ziek, kan niet werken en hebt geen inkomen. Zeker als het wat langer duurt enorm vervelend voor jou (en je gezin). Een Broodfonds bestaat uit minimaal twintig tot maximaal vijftig ondernemers, die elkaar kennen en vertrouwen. Je steunt elkaar bij ziekte. Daarvoor zet je elke maand een vast bedrag opzij. Je kiest het schenkingsniveau dat bij je inkomen past.

Wil je zelf een hoge schenking, dan schenk je ook meer aan de zieken in je broodfonds. Kies je voor een lager niveau, dan schenk je minder. Wie langdurig ziek is, krijgt van de anderen schenkingen om van te leven. Die kun je maximaal twee jaar achtereen krijgen. De meeste mensen die ziek worden (99%) zijn binnen twee jaar weer aan het werk. De eerste maand is voor je eigen risico.

Een broodfonds is een collectieve voorziening voor arbeidsongeschiktheid, ontwikkeld dóór en vóór ondernemers. Vaak wordt dit type voorziening ook wel aangeduid als ‘schenkkring’

RBV – Rechtsbijstandsverzekering

Een rechtsbijstandverzekering dekt onverwachte juridische kosten en juridisch advies. Als zzp’er kan het namelijk gebeuren dat je betrokken raakt bij een verkeersongeval, waardoor je tijdelijk niet meer kan werken. Of dat een grote opdrachtgever weigert jou te betalen. Op die momenten heb je direct juridische hulp nodig. (Ook deze verzekering bieden we vanuit Flex via Alicia)