flexonderwijs_logo

Het omgerekende lerarensalaris [2020]

Het loonstrookje vergelijken met een factuur, is appels met peren vergelijken. De zzp’er is naast werknemer ook werkgever dus de kosten die niet op het loonstrookje staan, moeten wel door de zzp’er betaald worden. Daarom kijken we liever naar de kostprijs van loondienst en zzp. Voor een complete vergelijking nemen we ook detachering en payroll mee.

Omdat het grootste deel van de aanmeldingen betrekking hebben op het primair onderwijs, zoomen we in op een lerarensalaris PO. Het gemiddelde aantal dienstjaren betreft 16,3 jaar. Hierom nemen we L11, trede 15.

Zzp vs. Loondienst

Door collectiviteitskortingen zijn verzekeringen- en pensioenskosten voor loondienst lager dan voor de zzp’er. De zzp’er maakt ook kosten voor bijvoorbeeld acquisitie (marketing, drukwerk, werkbezoeken), administratie en abonnementen.

Een toeslag hiervoor op het uurtarief van de zzp’er van €5,- per uur (10%) is reëel. Voor langdurige inval – maximaal drie maanden, vanuit de visie van Flexonderwijs – zou dit een zzp-uurtarief betekenen van €55,-.

Er wordt ook gesproken over €65,- per uur. Een korte klus kan voor de zzp’er ten koste gaan van een langere klus. Het is daarom gebruikelijk voor kortere klussen een hoger uurtarief te hanteren. Flexonderwijs is van mening dat de extra kosten die een korte klus met zich meebrengen, gedekt worden met een uurtarief van €65,-. Onzekerheid en flexibiliteit kosten nu eenmaal geld. 

Daarbij komt dat de tijdelijke inzet van de zzp’er ook in het voordeel is van de werkgever. De werkgever zet de leerkracht in op momenten dat hij deze extra inzet goed kan gebruiken. Op momenten dat minder inzet nodig is, staat de leerkracht niet op de loonlijst. Dat is kostenefficiënt.

Zzp vs. Loondienst via uitzend of detachering

We gaan uit van €55,- per uur (omgerekend lerarensalaris L11) voor een zzp’er. Detachering gebeurt vaak voor een langere periode. Uitzendbureaus en detacheerders vragen voor het inhuren van een docent vaak 2,1 tot 2,6 keer extra (ten opzichte van het jaarloon zonder vakantietoeslagen). Hieronder lees je tot welke extra kosten dit leidt.

Samenvattend

Een zzp'er is per uur even duur als een leerkracht L11-15

Een zzp'er is per uur 20% + btw goedkoper dan een uitzendbureau

Een zzp'er is per uur 45% + btw goedkoper dan een detachering

* bij detachering en uitzendbureau is het nog eens PLUS een abonnement.

Flexibele periodes
De zzp’er die tijdelijk komt ondersteunen, levert de school ook op andere manieren financieel voordeel op. De school betaalt namelijk alleen voor de ingehuurde inzet en zit verder nergens aan vast. De school profiteert optimaal van de kwaliteiten van de ingehuurde zzp’er, op momenten dat het écht nodig is. Geen kosten dus voor minder productieve uren, om maar te zwijgen over wat uitval kost…

Schijnzelfstandigheid
De overheid wil schijnzelfstandigheid voorkomen zodat werkgevers geen ‘misbruik’ kunnen maken van ingehuurde krachten die eigenlijk in loondienst zouden moeten gezien de duur van de opdracht. Werkgevers hoeven voor een zzp’er bijvoorbeeld geen loonbelasting te betalen.

Flex-onderwijs adviseert rekening te houden met deze wettelijke regeling en schijnzelfstandigheid te voorkomen door onder andere in één kalenderjaar voor meerdere klanten te werken en  gebruik te maken van de modelovereenkomst die Flex-onderwijs heeft opgesteld. Het is ook raadzaam om vanuit je zzp-schap meer dan alleen lesgevende taken aan te bieden.

  • Loondienst € 50,30
  • Zzp (zonder tussenpartij) € 55,00
  • Uitzendbureau (€55 voor de zzp'er) € 78,14
  • Detachering (€55 voor de zzp'er) € 96,74
Facebook
Twitter
LinkedIn

Snelle links

Recente berichten