ZelfstandigeOnderwijs
FAQ       Contact

 • Is Flexonderwijs de oplossing voor het 0-uren contract?

  Het inzetten van zzp'ers zonder tussenpartij is een perfect alternatief voor de nuluren-contracten. Plan een belafspraak(link) als je hier meer over wilt weten
 • Geen doorbetaling tijdens, ziekte, feest en vakantiedagen is essentieel!

  Een zzp'er inzetten, betekent dat alleen de gewerkte uren gefactureerd worden. We raden daarom af om standaard 8 uur per dag te rekenen. Er vindt geen doorbetaling plaats bij ziekte, feest- vakantiedagen. Gebeurt dit wel, dan riekt het naar schijnzelfstandigheid
 • Mag een zzp'er meerdere keren/periodes op één school werken?

  Ja. Een zzp'er dient er, volgens de Belastingdienst(link) wel voor te zorgen dat hij/zij meerdere opdrachtgevers heeft en niet iedere maand hetzelfde verdient als salaris.
 • Hoe zit het met schijnzelfstandigheid in het onderwijs?

  In het onderwijs kan er sprake zijn van schijnzelfstandigheid als er werkgeversgezag is of geen vrije vervanging mogelijk is. Het volgen van een rooster lijkt een breekpunt, maar is het niet. Het rooster waar de zzp'er voor kiest kan namelijk het rooster zijn dat de opdrachtgever als muziek in de oren klinkt. Lees hier het uitgebreide antwoord. (link)
 • Hoe zit het met de Europese aanbestedingsverplichting?

  We zijn druk bezig dit uit te zoeken. Vast staat dat Flexonderwijs niet de opdrachtgever is en dus niet aanbesteed hoeft te worden. Betreft zzp'ers blijven ze individueel onder de aanbestedingsgrens. Als collectief niet ... later hier meer informatie over. Neem contact op(link)
 • Is onderwijs vrijgesteld van btw (btw-vrijstelling)?

  Ja en nee. Onderwijs in de reguliere vorm waarbij leerkracht lesgeeft aan een groep leerlingen op een school is vrijgesteld van btw. Maar IB, RT en schoolleidersopdrachten zijn dit niet. Lees meer over in ons blog (link)
 • Zzp'ers en inbedding in het onderwijs.

  Inbedding wordt/is als extra criterium aan de wet DBA toegevoegd. Dit betekent dat zzp'ers geen gebruik mogen maken van de faciliteiten van de werkgever. Denk hierbij aan materiaal, maar ook aan bijvoorbeeld aansluiten bij studiedagen en accepteren van kerstpakketten. De wet heeft nog wat haken en ogen. Houd ons blog in de gaten (link)
 • Wat is het verschil tussen Interim, freelance en zzp?

  Een freelancer is 'iemand die freelance werkt', een zzp'er is 'een zelfstandige zonder personeel' en een interimmer is 'iemand die ergens tijdelijk werkt'. Feitelijk is er geen verschil en vallen ze allemaal onder een eenmanszaak
 • Wie moet de overeenkomst voorstellen? School of zzp'er?

  De overeenkomst wordt altijd door de opdrachtgever voorgesteld. Je krijgt melding per e-mail als de school het overeenkomst-voorstel klaar heeft staan voor akkoord. Je zult hier de reeds besproken voorwaarden zien staan. Bij akkoord onderteken je deze voorwaarden digitaal.
 • Wat is de nieuwe KOR?

  De KOR is een btw-vrijstelling. Als je voldoet aan de voorwaarden en kiest voor de KOR, hoef je geen btw meer te berekenen aan uw klanten. Ook doet u geen btw-aangifte meer en kunt u geen btw meer terugvragen over uw kosten en investeringen. Meer informatie. Hier moet je nog iets invullen of een link plaatsen.
 • Werken zonder overeenkomst ... Kan toch geen kwaad voor een dagje invallen?

  Zelfs vrijwilligerswerk werkt met een overeenkomst. Zonder overeenkomst heb je geen rechten als er iets fout gaat tijdens de opdracht en heb je eveneens geen garantie op uitbetaling.