ZelfstandigeOnderwijs
FAQ       Contact

 • Worden mijn vacatures ook gedeeld op social media?

  Nee. Omdat er ongeveer 20 aanvragen per dag binnenkomen hebben we een betere oplossing. Alle zzp'ers die overeenkomen met het profiel van de aanvraag krijgen een melding dat er een aanvraag open staat. Zo voorkomen we ook spam vanuit bureaus richting de scholen.
 • Waarom eerst op flex kijken en dan pas een bureau bellen?

  Zzp'ers bij een bureau zijn ook op Flex te vinden. Deze bemiddelingskosten kun je eenvoudig besparen zonder op kwaliteit in te leveren. Het stukje onafhankelijkheid is eveneens een reden om eerst bij Flexonderwijs te kijken en dan pas een bureau te bellen. Je voorkomt overnameboetes en contactverboden en behoud de btw-vrijstelling. Link naar blog
 • Hoe kan FlexEigenBeheer nog goedkoper zijn?

  Voor een vast bedrag per maand beschikken over software voor werving, selectie en administratie betekent dat besturen onbeperkt gebruik kunnen maken zonder meerkosten. Sterker nog, hoe meer besturen meedoen, hoe lager het maandtarief per bestuur (lees ons teruggavebeleid (link))
 • De zzp'er doet niet alles wat de loondienstcollega wel doet …

  Dat klopt. Het mag namelijk niet van de wet DBA. Wel is het mogelijk de zzp'er in te zetten voor de opdrachten die de collega in loondienst liever overdraagt. Het is ook mogelijk de zzp'er als interim in te zetten, in dat geval is overleg over de 'overige taken' mogelijk. Het voordeel van zzp'ers? Tijdelijk, zonder overhead, vanuit hulpvraag
 • Waarom vergoedt het vervangingsfonds zzp'ers niet?

  Volgens het Vervangingsfonds komt dat omdat de zzp'er zonder tussenpartij geen SNAkleurmerk (link) heeft. Omdat dit voor zzp'ers onmogelijk is, is flex regelmatig in overleg met het Vervangingsfonds om een oplossing te vinden. Het voordeel daarbij van de zzp'er zonder tussenpartij is dat hij de school vaak minder kost als de oplossing dien wel deels vergoed wordt omdat de prijzen via de bureaus vaak x zo (Hoeveel x zo hoog? Graag invullen! hoog liggen.
 • Is zzp een blijvende beweging/ontwikkeling?

  Ja. Daarom is het de kunst om niet afhankelijk te zijn van deze inzet, maar de zzp'ers in te zetten vanuit hun flexibiliteit, zodat de loondienstcollega's in loondienst willen blijven. Inval voor uitval.
 • Kan ik voor meerdere locaties een account aanmaken?

  Dat kan zeker. Voor deze vraag hebben we zelfs flexeigenbeheer (link) opgezet. Overzicht en controle middels gemak.
 • Kan ik de zzp'er vragen een proefles te geven?

  Uiteraard. Een proefles is echter wel een opdracht, dus de zzp'er zou van te voren kunnen aangeven hiervoor een uurtarief te rekenen. Doorgaans worden zzp'ers niet gevraagd een proefles te geven, omdat er ook gekozen kan worden voor een opdracht voor 1 dag zonder verplichtingen voor de lange termijn.
 • In welke situatie kan ik flexonderwijs gebruiken?

  Je kunt Flexonderwijs voor verschillende doeleinden inzetten; kortdurende ziektevervanging, langdurige ziektevervanging, zwangerschapsvervanging of voor het verlagen van de werkdruk bij het kernteam.
 • Mijn bestuur wil niet met zzpers werken, ze verbieden het zelfs.

  We horen dit vreemd genoeg weleens. De vraag is waarom het niet mag. Gaat het om de kosten, dan is juist de zzp'er de goedkoopste oplossing omdat je hiermee de overhead bespaart. Gaat het om werkgeversgezag, dan is de vraag te stellen of het om gezag vanuit de opdrachtgever boven onderwijskwaliteit gaat. Is men angstig dat de loondienstcollega (ook) zzp'er wordt, dan is het eenvoudig op te lossen door de zzp'ers enkel vanuit de hulpvraag van het kernteam in te zetten.
 • Zijn er kosten verbonden aan het plaatsen van vacatures?

  Nee. Wel ga je akkoord met het gebruik van de administratietool tegen kostprijs.
 • Zijn zzp'ers/freelancers duurder dan loondienst?

  Wanneer de zelfstandigen ingezet worden zoals in loondienst zijn zij doorgaans duurder. Dit is gelukkig niet toegestaan volgens de wet DBA. Het voordeel van zzp'ers is dat je als organisatie optimaal van de flexibiliteit kunt profiteren zonder dat je vast zit aan werkgeverslasten. Daarnaast bespaar je met een zzp'er zonder bureau enorme bemiddelingskosten. We durven te stellen dat de zzp'er zonder tussenpartij goedkoper kan zijn dan loondienst. [Lees het blog]
 • Wat is handiger, zelf zoeken of een aanvraag plaatsen?

  Mocht je iemand zoeken en in overleg de werkdagen kunnen bepalen, dan is zelf zoeken een passende oplossing. Zoek je iemand voor een specifieke periode/dagen, of met spoed, dan is het plaatsen van een flexaanvraag de beste keuze.