ZelfstandigeOnderwijs
FAQ       Contact

Naar aanleiding van deze linkedinpost (die we helaas hebben moeten verwijderen) hieronder het antwoord op "Hoe dien ik een klacht in?"

Klacht bij Belastingdienst melden?

Mail onderstaand bericht naar FG@minfin.nl

Beste Functionaris voor gegevensbescherming Ik ben zzp'er in het onderwijs en werk, samen met nog honderden anderen btw-vrijgesteld via het collectief van onderwijszzp’ers en non-profit platform Flexonderwijs. Op 22 januari is de belastingdienst gebeld en vertelde mij dat besturen mijn BSN moeten inleveren. Het was onduidelijk of ik verplicht ben het af te geven. Na vele doorverbinden deelde de loondienstafdeling hierover niet in discussie te gaan. Na een belletje met AP werd geadviseerd de klacht ook naar u te sturen. De Belastingdienst eist via mijn opdrachtever(s) mijn BSN op mbt reseigneringsverplichting. De Belastingdienst zegt dit te mogen op de volgende wettelijke gronden; 47b, 53 algemene wet inzake rijksbelastingen. 22a uitvoeringsbesluit inkomensbelasting 2001. Ik vraag mij af wat de noodzaak ervan is. Daarbij vraag ik u de privacygevoeligheid hiervan te toetsen.. Waarom wordt eerst het BSN nummer uit de BTW nummers gehaald en vervolgens toch weer de BSN nummer opgeëist. Als het doel 'dubbeltelling voorkomen' is... is een kvk- dan wel btw-nummer geen beter alternatief? Klopt het dat de belastingdienst het niet van mij mag eisen om in te dienen maar wel van besturen? En waarom zouden besturen het vervolgens wel van mij mogen eisen? Ik wil u vragen of dit juist is Met vriendelijke groet

Klacht bij Autoriteit Persoonsgegevens melden?

Ik ben zzp'er in het onderwijs en werk btw-vrijgesteld. De Belastingdienst eist via mijn opdrachtgever(s) mijn BSN mbt renseigneringsverplichting. De Belastingdienst zegt dit te mogen op de volgende wettelijke gronden; 47b, 53 algemene wet inzake rijksbelastingen. 22a uitvoeringsbesluit inkomensbelasting 2001. Echter ben ik van mening dat dit, omwille van de privacywetgeving, onjuist is. Daarbij ontbreekt de noodzaak van dit specifieke gegeven. Het doel zou met een KVK- of btw-nummer behaald kunnen worden.

Uiteraard is er gevraagd naar de Functionaris Gegevensbescherming... die is, volgens De Belastingdienst enkel per brief bereikbaar. FlexOnderwijs (collectief van onderwijs-zzp'ers) heeft mede namens mij een brief gestuurd waarin gevraagd wordt in te zoomen op deze casus.

Volgens de Belastingdienst is de noodzaak van opgave van het BSN om dubbeltelling te voorkomen. De wettelijke gronden zijn er, de noodzaak hiervan ontbreekt mijns inziens.

Hopelijk ziet AP de urgentie deze tip verder uit te pluizen. Ik ben een van de 9000+ zzp'ers die hiermee te maken heeft. Daarnaast zijn er nog weer 1200 besturen die een boete krijgen van 8000 euro (van de Belastingdienst) als ze de gegevens niet compleet aanleveren voor afgelopen 31 januari..

Zojuist heb ik als onderwijs-zzp’er een klacht ingediend bij Autoriteit Persoonsgegevens (Dutch DPA) met betrekking tot de renseigneringsverplichting van de Belastingdienst.

De Belastingdienst eist van schoolbesturen om de gegevens te verstrekken van de mensen die btw-vrij factureren. Dat mag.

Hierbij vragen ze om een BurgerServiceNummer (#BSN). Dat mag echter niet zonder wettelijke gronden en de juiste noodzaak.

De wettelijke gronden (47b, 53 algemene wet inzake rijksbelastingen. 22a uitvoeringsbesluit inkomensbelasting 2001) zijn er vreemd genoeg.

De noodzaak van deze verplichting? De Belastingdienst wil dubbele gegevens voorkomen en een identieke BSN helpt hierbij.

De wettelijke toegestane oplossing daarvoor is er; een KVK-inschrijving van de zzp’er is eveneens identiek te onderscheiden en minder privacygevoelig. Dus vraag het KVK-nummer of BTW-nummer ipv het Burgerservicenummer.

💡Ben je school of bestuur? Let op dat je niet klakkeloos deze gegevens opvraagt/eist bij de zzp’er

💡Ben je zzp’er? Je bepaalt zelf of je je BSN deelt. In dit geval lijkt er geen reden te zijn dat dit opgeëist mag worden door de #renseigneringsverplichting. Wil je net als ik een klacht indienen bij AP? Stuur mij even een berichtje, dan deel ik mijn tekst en uitleg die je kunt kopiëren/plakken.