Boekhouding

22 juli 2023
Leestijd: 2 min

[slider]

Je wilt je zoveel mogelijk je eigen werk kunnen doen, daar ben je immers goed in en verdien jij je geld mee. Een goede administratie is echter wel een voorwaarden om te kunnen blijven doen waar je goed in bent.. Wat valt er onder deze administratie? Heb je daar een boekhouder voor nodig? Hoe maak je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk?

Belastingaangiftes voor de zzp’er

Een van de belangrijkste reden voor een goede administratie zijn de verplichte belastingaangiftes. Denk hierbij aan de inkomstenbelasting (ook bij loondienst), zorgverzekeringswet en omzetbelasting. Daarnaast kun je, met een kloppende administratie gebruikmaken van extra belastingvoordelen zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling (LINK)

Wat is boekhouden?

Boekhouden is het bijhouden van de gedane uitgaven en verkregen ontvangsten. Zo heb je overzicht te hebben en te houden in de financiële positie van het bedrijf.

Een boekhouder, een boekhoudpakket of een exceldocument?

Afhankelijk van hoeveel affiniteit je met administratie/boekhouden hebt en hoe complex je inkomsten en uitgaven zijn, kun je kiezen hoe je dit bijhoudt.
Een boekhouder is de duurste en meest ontzorgende optie. Je betaalt een boekhouder voor het bijhouden van je administratie en het doen van je aangiftes.
+ een expert kijkt over je schouder mee. De kans op belastingvoordelen is het grootst
– duurste optie
Een boekhoudpakket is een online tussenvorm. Er zijn verschillende online  boekhoudpakketten die het administratieve overzicht bieden en je helpen herinneren aangiftes te doen
+ overzicht
– eigen kennis van de belastingvoordelen nodig
Een excelsheet waarin je handmatig je in en uitgaven bijhoudt.
+ verreweg de goedkoopste optie
– niet werkbaar wanneer het veel in- en uitgaande facturen betreft

De voordelen van de Flex-administratietool

Flexonderwijs biedt geen boekhoudpakket maar ontzorgt wel het hele administratieproces (overeenkomst – urenregistratie – facturatie – betalingsherinneringen). Deze administratie is via TOOLS eenvoudig te koppelen aan jouw boekhouder, boekhoudpakket of excelsheet. De zzp’er kan ook eenvoudig de urenregistratie downloaden om aanspraak te kunnen maken op de zelfstandigenaftrek van De Belastingdienst. Als klap op de vuurpijl bieden we ook de mogelijkheid jezelf per gewerkt uur (ipv per maand) te verzekeren
Zo heeft het bestuur (de school) en de zzp’er overzicht en zekerheid. zonder achterom te hoeven kijken. Meer over de administratietool

Gerelateerde artikelen

Aftrekposten voor de zelfstandige in het onderwijs

Artikel bekijken

Als zzp in het onderwijs? Dit zijn de regels

Artikel bekijken

Waarom mag ik niet zelf een overeenkomst aanbieden

Artikel bekijken

Interessante informatie

Vorige
Volgende